Odvečni kilogrami

So bakterije v črevesju krive za debelost?

Tea Dečman
5. 1. 2019, 18.01
Deli članek:

Ljudje z več kilogrami imajo drugačen nabor bakterij.

Dreamstime
Nekateri znanstveniki preverjajo tudi hipotezo, da so bakterije črevesne mikrobiote krive za hrepenenje po sladkem ali slanem.

Še ena revolucionarna novica, ki so jo pred kratkim z velikim pompom razkrili znanstveniki, je, da so lahko bakterije v črevesju krive tudi za pojav debelosti. Dokazali so namreč, da imajo ljudje s čezmerno težo v črevesju precej drugačen nabor bakterij kot ljudje, ki se lahko pohvalijo z vitko postavo. Na miših so celo izvedli poskus, pri katerem so vitkim mišim v črevo naselili bakterije iz čreves debelih miši in dosegli, da so suhljate živalce nenadoma začele hitro pridobivati težo.

Vzrok za to spremembo so ravno drugačne bakterije, ki so hrano predelale drugače in poskrbele, da je telo iz nje pridelalo in shranilo več energije. Nekateri znanstveniki zdaj preverjajo tudi hipotezo, da so bakterije črevesne mikrobiote krive za občutek lakote in želje po sladkem ali slanem.

Mikrobiota, značilna za pretežke miši in ljudi, bi bila lahko po prvih izsledkih tudi krivec ali vsaj eden od krivcev za pojav sladkorne bolezni tipa dve.