Loop

VIDEO: Z Muskovim novim predorom, v pol minute skozi Los Angeles

B.K./STA
19. 12. 2018, 14.30
Posodobljeno: 19. 12. 2018, 14.33
Deli članek:

Ameriški milijarder in ustanovitelj podjetij Tesla in SpaceX Elon Musk je predstavil prvi odsek načrtovane mreže podzemnih predorov, po katerih bo možno potovati z veliko hitrostjo.

Profimedia
Elon Musk je predor poimenoval Loop (zanka)

Testni predor, ki ga je zgradilo Muskovo podjetje Boring Company, vodi od parkirišča pri sedežu podjetja SpaceX v Hawthornu v jugozahodnem delu Los Angelesa do bližnje poslovne cone. Izgradnja 1,8 kilometra dolgega predora s premerom 3,65 metra je stala 10 milijonov dolarjev.

Po Muskovih načrtih naj bi po podzemni mreži vozili električni avtomobili, ki bi jih z dvigali spustili v predore in jih tam postavili na tračnice, po katerih bi lahko vozili s hitrostjo do 240 kilometrov na uro. Musk je ob tem sicer pripomnil, da so takšne hitrosti "kar strašljive", zato se bodo potniki verjetno na začetku vozili mnogo počasneje.

"S takšno hitrostjo boste imeli občutek, kot da se teleportirate po mestu," je pred odprtjem testnega predora na Twitterju zapisal Musk.

Idejo dobil med prometnim zastojem

Idejo za t. i. Loop je dobil pred dvema letoma, ko je na poti od svoje vile v Bel Airu do sedeža SpaceX obtičal v prometnem zamašku in bentil, da se mu bo zaradi zastojev zmešalo. Za to pot običajno porabi več kot uro in pol.