Triki in nasveti

Da bodo decembrski biskviti puhasto mehki

Zoran Franc
16. 12. 2018, 21.06
Deli članek:

Decembru daje svoj čar tudi praznično obložena miza, na kateri ne sme manjkati slastnih ingverjevih piškotov, medenjakov, biskvitnega peciva in rulad. Kaj morate storiti, da bo biskvit zmeraj puhasto mehek?

Dreamstime
Praznični kolači

Praznična peka ni preprosta in vsakdanja, temveč gre za preizkus spretnosti, pri katerem potrebujemo kanček sreče in praznično skrivno sestavino. Kljub natančno odmerjenim gramom in primerni delovni temperaturi gre zlahka kaj narobe. Da bi »katastrofo« zagotovo preprečili, upoštevajte naslednje trike.

Dober recept

Receptov za pripravo biskvita je več, zato ne izberite prvega, ki ga najdete, temveč tistega, ki vam bo najbolj »pisan na krožnik«. Preprost, a dober recept je denimo tale ... Potrebujete: 6 jajc, 150 gramov sladkorja, 2 zavojčka vaniljevega sladkorja, 150 gramov večnamenske moke in 50 gramov masla. Beljake stepite v čvrst sneg, rumenjake zmešajte s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem, postopno dodajajte moko in maslo. Pecite 10–15 minut pri 180 stopinjah Celzija. Biskvit bo zadostoval za torto premera 20 centimetrov. Veste, na kaj morate med pripravo paziti?  

Jajca

Pri izbiri jajc zmeraj izberite velikost M ali L. Preverite tudi rok uporabnosti. Najboljša so sveža jajca. Če želite, da se lepo vmešajo, jih ogrejte na sobno temperaturo. Še preden se lotite peke, pravzaprav vse sestavine ogrejte na sobno temperaturo – vsaj uro prej.

Gnetenje

Pomembno je, da vse sestavine dobro zgnetete skupaj, le tako bo biskvit enakomerno narasel in se tudi spekel. Kuharski chefi celo svetujejo, da potem ko smo jajca, sladkor in vaniljev ekstrakt že dobro premešali, zmes postavimo nad vodno kopel ter z metlico mešamo 30 sekund. Mešanico nato nekaj minut gnetemo; na koncu pa je mora biti vsaj trikrat toliko kot na začetku.

Presejanje moke

Presajanje moke je nujno, če želimo rahel in puhast biskvit brez grudic. Moke ne dodajamo naenkrat, temveč postopno, med stalnim mešanjem preostale biskvitne mase oziroma jajčne zmesi.

Pecilni prašek, vinski kamen, soda bikarbona

Tako pecilni prašek kot vinski kamen in soda bikarbona bodo poskrbeli, da bo biskvit puhast. Pomembno je, da izbrano sestavino primešate in dobro premešate z moko. Če želite biskvitno testo dodatno zrahljati, lahko del moke zamenjate tudi s koruznim škrobom ali gustinom.