Pretveza

Lov na Titanik le krinka – Američani so v resnici iskali ...

J.P.
11. 12. 2018, 12.02
Posodobljeno: 11. 12. 2018, 12.30
Deli članek:

Lov na Titanik je prvotno bil pretveza, s katero so skušali Američani Sovjetom prikriti svoje dejanske namene.

Profimedia
V nesreči je umrlo 1.503 ljudi, preživelo jih je 705.

Titanik, prekooceanski parnik, ki je po trčenju v ledeno goro 15. aprila 1912 potonil na dno Atlantskega oceana, je leta 1985 odkrila ekipa, ki jo je vodil Robert Ballard. Slednji je tri leta prej služil kot častnik pomorske obveščevalne službe in oceanograf, obenem pa razvijal lastno podvodno plovilo na daljinsko vodenje. Ko mu je zmanjkalo finančnih sredstev za nadaljnji razvoj, je moral poiskati mecena. Obrnil se je na namestnika izvršnega oficirja ameriške vojne mornarice Ronalda Thunmana.

Na njegovo veliko presenečenje mu je ta dejal, da si že dolgo želi najti Titanik. Bil je pripravljen sodelovati, a pod enim pogojem. Da Ballard locira še dve jedrski podmornici, ki sta v Atlantskem oceanu izginili v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

Profimedia
Robert Ballard

Izginuli podmornici

Podmornica USS Thresher je leta 1963 med vajami potonila ob obali Bostona. Ugasnilo je 129 življenj. Pet let pozneje je ob Azorih izginila še USS Scorpion, na kateri je bila 99-članska posadka. Vendar pa Američani niso hoteli, da bi Sovjeti vedeli, da iščejo podmornici. Zato so na veliki zvon obesili, da Ballard išče Titanik.

Do razbitin ga je vodil drobir

V veliki tajnosti je lociral obe podmornici, a je podvig terjal več časa, kot pa je pričakoval. Tako mu je za razbitine Titanika ostalo le še 12 dni. K sreči se je med lovom na podmornici naučil pomembne lekcije: sledi drobirju. Medtem ko so drugi Titanik neuspešno iskali skoraj dva meseca, je to njemu uspelo v osmih dneh. A veselje ni trajalo dolgo. "Sprevideli smo, da plešemo po nekogaršnjem grobu. Sram nas je bilo," je predvčerajšnjim povedal za CBS News. "Vzdušje se je spremenil, kot da bi pritisnil na stikalo. Bili smo umirjeni in spoštljivi. Obljubili smo si, da ne bomo z ladje vzeli ničesar in da bomo z njo delali z velikim spoštovanjem."