VRTIČKARJI V DECEMBRU

Tudi decembra nas čakajo vrtna dela

Zoran Franc
9. 12. 2018, 09.55
Posodobljeno: 9. 12. 2018, 10.16
Deli članek:

Če imamo vrt, kakršnegakoli pač, nam dela nikoli ne zmanjka. Tudi december, mesec, ko zemlja praviloma počiva, je lahko za vrtičkarje izjemno zanimiv in deloven.

Dreamstime
Decembra z vrta pobiramo še špinačo, motovilec in radič, lahko tudi zelje.

Ker zelenjavni vrt decembra praviloma počiva, gredice pa so že pripravljene na pomladno setev, pazimo, da pridelke, ki so ostali, previdno pobiramo in ne hodimo po prekopanih gredicah. Vrtnine lahko pobiramo tudi v dneh, ko nastopi zmrzal. Govorimo predvsem o brstičih, listnatem ohrovtu, motovilcu in špinači, brez težav bo na vrtu počakal tudi rdeči glavnati radič in v mili zimi radič štrucar.

Poskrbite za primerno zastirko, ki bo rastline obvarovala pred zmrzaljo in bodo tako lažje premagale zimo.

Rastlinjak in setev na okna

Temo o mikro vrtnarjenju smo sicer obdelali nedolgo nazaj, zato zgolj namig. Na kuhinjska okna lahko v tem času sejete vodno krešo pa tudi rukolo. Posejete ju v plitve posode in porežete, ko ju želite uporabiti v jedeh. Sicer pa tople decembrske dni izkoristite za delo v rastlinjaku. Ne pozabite na redno zračenje. Konec meseca se že lahko posvetite setvi prvih letnih solat, pa tudi setvi graha in boba. Ne pozabite upoštevati temperatur, saj neogrevan rastlinjak ni enak pomladnemu vremenu. Če ste rastlinjak izpraznili, je december pravi čas, da mu namenite nekaj počitka. Zemljo lahko medtem pognojite, a ne pretiravajte, saj se snovi v rastlinjaku ne sperejo tako hitro kot na prostem.

Visoke grede in gomile

Visoke grede in gomile pozimi pustimo počivati. Prazna mesta na visokih gredah ta čas pokrijemo z naravno zastirko in tako pustimo do pomladi. Decembra nanje ničesar ne sejemo ali sadimo, zemlje tudi ne prekopavamo. Zastirka bo poskrbela za nekaj komposta, ki bo zemlji čez zimo zagotovil tudi nekaj mikroorganizmov.

Okrasne rastline in začimbe

Okrasne rastline, ki smo jih premestili v kleti in notranje prostore, pustimo, da čez zimo počivajo. Zalivamo zgolj po potrebi, ne gnojimo in ne presajamo. V hladne prostore premaknite tudi klivije. Te bodo razvile cvetove in vas s cvetenjem razveseljevale skozi zimo. Ne pozabite na hladno, a svetlo mesto prestaviti tudi božičnega kaktusa. Tam bo cvetel skoraj ves mesec.

Decembra z vrta pobiramo še špinačo, motovilec in radič, lahko tudi zelje. 

Dreamstime
Božični kaktus prestavite na hladno mesto, tam bo razvil cvetove in v času božiča zacvetel. Nikar ga ne prestavljajte na toplo, saj bodo v tem primeru cvetovi hitro odpadli.

Dreamstime
V rastlinjaku je čas za počitek. Zemljo lahko malce dognojite.