Zanimivosti

Da bo selitev v otroško sobo preprostejša

Tea Dečman
8. 12. 2018, 07.24
Deli članek:

Mali otroci so nebogljena bitja, povsem odvisna od staršev. Zato ni nič nenavadnega, če je staršem sprva težko navajati otroka na spanje v otroški posteljici in kasneje v svoji sobi.

Dreamstime
Otroka nikoli ne selite v njegovo sobico na silo. Bodite potrpežljivi, vztrajni in odločni, a tudi razumevajoči in prijazni.

Nekateri menijo, da je bolje, če majhen otrok spi skupaj s starši, vendar se potem ta navada lahko zavleče tudi za več let. Najprej je treba otroka navaditi na spanje v svoji posteljici, šele nato je čas za selitev v svojo sobico. Vprašanje, ki se pri tem pojavlja, pa je seveda, kako to storiti, da bo tako otroku kot staršem čim lažje.

Za začetek lahko otrok spi v svoji posteljici le ob popoldanskem spancu, da se bo na to lažje in hitreje navadil.

Pod svojo odejo

Če otrok še vedno spi pri vas v postelji, ga boste morali najprej navaditi na spanje v lastni posteljici, preden ga preselite v njegovo sobico. Ponujamo nekaj nasvetov, da bo prehod lažji tako zanj kot za vas. Sprva lahko otroku dovolite, da zaspi v vaši postelji, nato pa ga mirno prestavite v njegovo posteljo. Otroško posteljico imejte nekaj časa v svoji spalnici, da bo otrok čutil, da ste ob njem. Ko otroka zvečer odložite v njegovo posteljo, ostanite nekaj časa ob njem in se počasi in postopoma pomikajte proti vratom. Vpeljite rutino: pred spanjem otroku vsak večer preberite pravljico. Pogoj za to pa je, da leži v svoji postelji, medtem ko mu berete. V bližini posteljice naj ima prižgano nočno lučko, ki ga bo pomirila in pregnala strahove.

Dobro je vedeti

Otroka nikoli ne selite v svojo sobico v času drugih stresnih dogodkov (na primer prvega odhoda v vrtec, ločitve staršev). Ponudite mu tako imenovani tranzitni predmet (na primer plišasto igračko, ninico, odejico), ki mu bo pomagal premagovati tesnobo in strah ob stresnih dogodkih, kot je selitev v svojo sobico. Sobico opremite in okrasite tako, da bo otroku všečna. Prebelite stene z živahnimi barvami in jih poslikajte ali nalepite nalepke z motivi otrokovih najljubših junakov.  

_______________________

Jok

Če otrok joka, ga vzemite v naročje in pomirite, nato pa ga položite nazaj v posteljico. Tako se bo naučil, da boste prišli, če vas bo potreboval, tudi če spita v ločenih posteljah.

6 mesecev naj bi bila tista starost, ko lahko poskusite s spanjem v lastni sobici, menijo strokovnjaki.

Igranje

Seveda ne pozabite na prostor za igranje. To naj bo prazen prostor, ki ga bo otrok po potrebi zapolnil z igračami (ne pozabite na zabojnik ali škatlo za igrače).

Nasvet

Nekaterim otrokom je lažje, če skupaj z njimi v sobi spi tudi eden izmed staršev. Morda si lahko v otroško sobico postavite ležalnik ali na tla položite vzmetnico, da boste lahko prve dni spali ob otroku.

Kotiček za ustvarjanje

Če vaš malček rad ustvarja, mu pripravite mizico, stolček in pripomočke za ustvarjanje, kot so barvice, papir, šablone. Ti naj bodo pospravljeni v posebnih škatlah ali predalih.

Profimedia
Otroka med igro.