Zanimivosti

Kakšen prenosni zvočnik kupiti za Božička?

Zoran Franc
9. 12. 2018, 07.30
Deli članek:

V zadnjem času so precej v porastu brezžični zvočniki, ki si jih želijo tako otroci kot mladi in tudi starejši. Na kaj paziti pri nakupu zvočnikov?

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Glasbe danes ni več treba shranjevati, preprosto jo izberemo v storitvah pretočne glasbe, vendar pa za kakovostno poslušanje v telefon vgrajeni zvočniki niso vedno dovolj, zato v zadnjem času cveti prodaja prenosnih brezžičnih zvočnikov. Tudi pri njih velja, da je večje boljše, a tudi majhni zvočniki so lahko izjemno kakovostni. Težave pa se pogosto pojavijo s prenosnostjo.

Na trgu bomo našli brezžične zvočnike različnih velikosti in oblik, pa tudi barv. Razlikujejo se po jakosti, funkcionalnosti, priključkih, prenosnosti, nekateri imajo vgrajene svetlobne učinke in še bi lahko naštevali. A ne pozabimo, zvok je valovanje zraka in nizke frekvence lahko kakovostno poustvari le primerno velik gonilnik, za visoke tone so mnogo manjši. Soliden zvočnik mora imeti najmanj dva gonilnika, pri takšnem razporedu sta odgovorna še za reprodukcijo srednjih. Oblika je v tem primeru sicer drugotnega pomena, čeprav se večino poudarka daje prav obliki.

Kakšna naj bo oblika?

Kot že rečeno, oblika ni tako pomembna. Tisto, na kar se osredotočajte pri nakupu, so gonilniki. Zadnja leta na tržišču ponujajo predvsem zvočnike v obliki valja, a ne toliko zaradi zvoka kot zaradi lažjega rokovanja z njimi. Še vedno pa najdemo tudi čisto običajne »škatlaste« zvočnike, ki po kakovosti zvoka ne zaostajajo. Mi smo brskali tudi nekoliko dlje in našli tudi večnamenske zvočnike, ki jih boste našli na omenjenih spletnih straneh in v trgovinah. Pa so takšni zvočniki prava izbira? Na kaj morate biti pozorni?

Dreamstime
Prenosni zvočnik je primeren tudi za poslušanje glasbe v naravi, kamor ga boste odnesli prej ali slej.

Kakšna je povezljivost?

Pri prenosnih zvočnikih povezljivost načeloma ni vprašljiva, saj ima večina vmesnik Bluetooth. Nekateri omogočajo tudi kabelski priključek, vendar je to bolj izjema kot pravilo. Brezžičnost ima res svoj čar, a tudi svoje pomanjkljivosti. Redno moramo skrbeti za napolnjenost baterij in paziti, da smo s prenosnikom ali mobilnim telefonom dovolj blizu zvočnika, saj se sicer povezava in prenos zvoka prekineta.

 Izberite vsestranskost

Najbolj vsestranski zvočniki ponujajo obe vrsti povezave; brezžično prek bluetootha, povezave wi-fi in tudi prek kabla, s čimer lahko ob vsaki priložnosti izkoristijo optimalno povezavo in dostop do energije.

Ne pustite se zavesti

Nekateri modeli omogočajo tudi brezžični prenos NFC, ki pomeni podporo za še en brezžični standard prenosa podatkov. Ker je hitrost majhna, doseg pa izredno kratek, ni namenjen optimalnemu prenosu glasbe na zvočnik, temveč zgolj preprostejši povezavi z mobilno napravo.