Zanimivosti

Za Miklavžev paket od enega do 5 evrov

Zoran Franc
4. 12. 2018, 21.30
Deli članek:

V tem tednu nas bo obiskal prvi od treh svetih mož, ki otrokom prinaša darila, če so bili pridni. Manj pridnim prinese šibo, da bodo v prihodnje poslušnejši.

Dreamstime
Sveti Miklavž, svetnik, ki se ga otroci najbolj razveselijo.

Miklavž, kot po navadi imenujemo svetega Nikolaja, je zagotovo eden izmed najbolj priljubljenih svetnikov, sploh med otroki. Večer pred svojim godom, 5. decembra, otroke obišče v spremstvu svojih pomočnikov. Pridne otroke nagrajuje, poredne pa »kaznuje« oziroma prepusti kaznim svojih spremljevalcev parkeljnov. A le redko otroke doleti kazen, če že, pa se ti odkupijo z nekaj klečečimi molitvami in zagotovilom, da bodo prihodnje leto bolj pridni. Dovolj o legendi in v trgovine. Preverili smo ponudbo miklavžev in vnaprej pripravljenih paketov, pa tudi, kaj vse mora vsebovati Miklavžev paket.

Miklavž ne nosi dragih daril. V Miklavževo košarico spadajo poleg suhega sadja in orehov tudi rožiči, čeprav te najdemo precej poredko. Poglavitna sestavina so jabolka. Trije rdeči sadeži ponazarjajo tri kepe zlata, ki jih je po legendi Miklavž podaril trem ubožnim hčeram kot doto. Eno od jabolk je padlo na tla in se zvalilo v copato; od tod navada, da se darila nastavljajo v nogavice. Sicer v slovenski tradiciji darila nastavljamo na krožnik, ki čaka na okenski polici, ali v jerbas (majhna košara z ročajema). Danes po navadi jabolka zamenjujejo pomaranče. Zraven pa seveda spada še nekaj sladkarij, med katerimi so obvezno čokoladni miklavž in parkelj, bomboni ali keksi in šiba …

Dreamstime
Miklavževa darila so skromna. Oreščki, piškoti, sadje in kaj za obleči.

Preverimo cene

Na trgovinskih policah najdemo različne figure mikavžev in parkeljnov. Od 50- do 80-gramske bomo našli v cenovnem razponu od 0,49 do 0,84 evra. Medtem ko bomo za nekoliko večje, od 120- do 180-gramske čokoladne možiclje odšteli od 1,13 evra pa tudi do 3,39 evra za kos. Če se boste odločili za nakup čokoladne vrečke, v kateri bo poleg miklavža še nekaj drugih čokoladnih okraskov, pa boste vašo denarnico olajšali za od 0,99 do 4,99 evra. Odvisno, kam se boste odpravili po darilo.

Dreamstime
Miklavž ne nosi dragih daril.