Zanimivosti

Čebelji vosek in kokosovo olje za naraven balzam ustnic

Zoran Franc
8. 12. 2018, 17.10
Deli članek:

Začenjajo se hladnejši in suhi dnevi. Posebej občutljive na te vremenske vplive so ustnice. Ponujamo vam nekaj receptov za pripravo domačega balzama za ustnice.

arhiv
Pustite, da se balzam strdi.

Mnoga dekleta ne zapustijo svojega doma, ne da bi ustnice vsaj malo navlažile ali pa nanje nanesle nekaj šminke, ne glede na letni čas. Posebej dobro, tako za dekleta kot fante, pa je ustnice navlažiti v zimskem času, saj lahko hladen in suh zrak tanko kožo ustnic poškodujeta. Večina trgovinskih balzamov je narejena iz naftnih derivatov, ki telesu škodujejo. Glede na to, da je balzam skoraj neposredno v stiku s sluznico in ga lahko tudi poližemo, bi moral biti čim bolj naraven in varen. Zato je najbolje, da si ga pripravite kar sami. Domači balzam za ustnice bo ščitil občutljivo povrhnjico ustnic. Uporabljamo ga lahko preventivno ali kurativno, torej kadar se že srečujemo z razpokanimi ali zelo suhimi ustnicami.

Obvarujmo jih pred mrazom

Da bi se težavam s suhimi in razpokanimi ustnicami v čim večji meri izognili, poskrbite, da bo zrak v bivalnih in delovnih prostorih dovolj vlažen. Uporabljajte vlažilce ali pa na radiatorje položite mokro krpo. Kadar začutite, da so vaše ustnice suhe, jih nikar ne oblizujte. Neprestano močenje in suh zrak nista zaveznika. Ustnice bosta še bolj izsušila. Če se odpravljate na sprehod, jih zavarujte oziroma prekrijte s šalom ali visokim ovratnikom.

Pripravite balzam

Razkrivamo vam nekaj preprostih receptov za učinkovit in povsem naraven domač balzam za ustnice. Za osnovo bo dovolj, če uporabite enako količino kokosovega masla in čebeljega voska. Lahko pa za osnovo uporabite tudi enako količino čebeljega voska, karitejevega masla in dve enoti mandljevega olja. Balzam bo ustnice navlažil, jih nahranil ter obvaroval pred dodatno izsušitvijo in razpokanimi. Dodajte tudi kapsulo vitamina E in eksperimentirajte z dodatki. Nekaj vam jih ponujamo v nadaljevanju.

5 KORAKOV

 Topljenje

V vročo vodo postavite skodelico, v kateri stopite enoto čebeljega voska, karitejevega masla in dve enoti mandljevega olja.

arhiv
Topljenje voska in kokosovega masla

Utekočinjanje

Ko se vse sestavine utekočinijo, skodelico odstavite, a neprestano mešajte, saj boste tako poskrbeli, da bo zmes karseda enotna.

Dodatki

Dodajte kapsulo vitamina E. Po želji lahko dodate tudi dišeče olje, košček barvila (šminke), bleščice … Če mešanica postaja gosta, jo ponovno postavite nad parno kopel.

Dreamstime
Dodatki k osnovi za balzam za ustnice.

Shranjevanje

Izdelano mešanico previdno prelijte v izbrano posodico, v kateri boste balzam hranili.

arhiv
Shranjevanje balzama za ustnice.

Počitek

Posodico z balzamom pustite odprto, dokler se balzam ne ohladi in strdi. Nato balzam pospravite na suho in hladno mesto.***

arhiv
Utekočinjanje čebeljega voska in kokosovega masla