Zanimivosti

Za dober spanec le dobro ležišče

Zoran Franc
9. 12. 2018, 21.00
Deli članek:

Vsak, ki komaj vstane zaradi bolečin, bi takoj izbral vzmetnico po meri svoje hrbtenice. Preverili, na kaj moramo biti pri nakupu pozorni.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Časi, ko smo poslušali babice, da nam bo hrbet hvaležen, če bomo spali na trdem, kot na deski, so mimo. Osnovna naloga dobrega ležišča je, da pravilno podpira težje dele telesa, se pravi ramenski in ledveni del, in sicer drugače kot lažje dele telesa – glavo, pas in noge.

Pravilna lega hrbtenice

Ko ležimo na hrbtu, mora hrbtenica ohraniti značilno obliko dvojnega S, pri legi na boku pa mora ostati v ravni liniji po vsej dolžini, od vratnih vretenc do trtice. Ležišča morajo biti zato ravno prav prožna, da se vdolbine, ki nastanejo zaradi pritiskov telesa, čim hitreje povrnejo v izhodiščno lego. Proizvajalci zagotavljajo te lastnosti z različnimi sistemi vzmeti ali drugih prožnih materialov, kot so pene in lateks, ki so jedro posteljnega vložka.

Koliko tehtate?

Za osebe z manjšo telesno težo so primerni mehkejši vložki, za težje osebe pa trši. Dandanes so pogosto tudi po vsej dolžni vložka predeli z različno trdoto, ki sledijo pritiskom telesa, s čimer nas ležišče spodbuja, da se med spanjem čim več obračamo. Z menjavanjem lege namreč sproščamo mišice in sklepe, zato se zbudimo bolj spočiti.

Dreamstime
Kvaliteten spanec si lahko zagotovite le s kvalitetnim ležiščem.

Toplo ali hladno?

Okoli jedra ležišča so naloženi različni tekstilni materiali, ki pripomorejo k temu, da čutimo vzmetnico kot toplejšo ali hladnejšo. Pogosto so to naravni materiali, bombaž, volna, kokos, žima, regenerirani materiali, plast pene. Od teh materialov je odvisno, kako mehka na dotik je naša postelja in kako toplo ali hladno bo spati na njej. Za bombaž sta značilna mehkost in občutek hladne postelje, kar je idealno za vroče oziroma dobro ogrevane spalnice. Nasprotno pa volna daje občutek toplote in zagotavlja dobro vpojnost. Žima in kokos povečujeta zračnost, a sta na dotik precej trda.

Ležišče pred nakupom preizkusite!

Ležišče preizkusite že v trgovini. Če ne gre, izkoristite vsaj pravico, da lahko vzmetnico v določenem roku zamenjate, če vam ne ustreza. Vsekakor kupite ležišče, ki vam to omogoča.