Zanimivosti

Ste se zbudili utrujeni? Do več energije z manj kofeina

Zoran Franc
23. 11. 2018, 06.50
Deli članek:

Privoščili ste si skodelico kave, da bi utrujenost minila, in kava je bila spremljevalec čez dan. Prevelike količine kave so nevarne.

Dreamstime
Če si boste privoščili avokado za zajtrk, boste poskrbeli za dovolj energije skozi ves dan.

Turobni dnevi. Dež, sneg, hlad, malo sonca … Le kaj naj bi nas z veseljem dvignilo iz postelje? Zagotovo spada med tiste, vsaj malo svetle trenutke jutra, vonj sveže kuhane kave. Nič ne bo narobe, če si boste skodelico privoščili po zajtrku in morda še kakšno po kosilu. A pretiravanje, ki se pojavlja pri mnogih, ima ogromno negativnih vplivov na zdravje. Prepogosto uživanje kave lahko povzroči rano na želodcu in živčnost. Strokovnjaki so ugotovili tudi, da prepogosto uživanje slabi kosti, torej povzroča osteoporozo. Preverili smo, kako si lahko zagotovite več energije, ne da bi posegli po tej temni razvadi.

Privoščite si avokado

Avokado bi se moral na naših jedilnikih zagotovo znajti pogosteje. Vsebuje veliko zdravih maščob in pantotensko kislino. Bogat je z vitamini skupine B, ki pomagajo celicam, da pretvorijo hrano v gorivo. Bogat je tudi z vlakninami, ki poskrbijo, da prihaja do postopnega dviga glukoze v krvi, tako pa ne bo prišlo do nihanja.

ARHIV
Tudi banane so odličen vir energije! Privoščite si jih pred in po večjih fizičnih naporih.

Ne pozabite na banane

V bananah se skriva kombinacija zdravih ogljikovih hidratov in kalija. V njih je tudi veliko naravnega sladkorja, ki hitro preide v kri in pomaga k dvigu energije. Banane priporočajo celo tistim, ki so v preteklosti popili preveč kave in se srečujejo s težavami želodčnih razjed. Raziskave so namreč pokazale, da banane spodbujajo nastajanje celic in sluzi v želodčni sluznici. Obložile in okrepile naj bi želodčno steno in pomagale zdraviti obstoječe razjede ter jih preprečevati.

Jejte zeleno

Za zajtrk si pripravite energijski napitek iz zelenolistne zelenjave. Zelena zelenjava ima namreč skoraj tak učinek kot energijski napitki. Vsebuje malo kalorij, a je izjemno bogata z različnimi vitamini in minerali. Izstopata predvsem železo in vitamin C, pa tudi folati in magnezij. Kombinacija železa in vitamina C poskrbi za preprečevanje anemij, katerih tipičen simptom je večja utrujenost.

Rdeča pesa

Nitrati in antioksidanti, ki jih vsebuje, spodbudijo prekrvavitev. To pomeni, da boste z uživanjem rdeče pese precej hitro prebujeni in zbrani. Odlična zamenjava je tako smuti, ki ga pripravite iz pese, zelenolistne zelenjave in banane.