Zanimivosti

Nizke temperature, pogostejše težave z avtomobili

Zoran Franc
23. 11. 2018, 08.00
Deli članek:

Pred dnevi nas je presenetila prva pošiljka snega, temperature pa so se v dobrih dveh tednih pošteno znižale. To bo prineslo nekaj nevšečnosti tudi avtomobilom.

ARHIV
Najprej rdeč kabel, šele nato črn.

Trenutne temperature nam še ne povzročajo skrbi z zamrznjenimi vetrobranskimi stekli, zamrznjenimi ključavnicami in nedelujočimi akumulatorji, a verjamemo, da tudi ti dnevi že čakajo nekje za vogalom. Že veste, kako boste poskrbeli, da zjutraj ne boste zamujali v službo, otroci pa ne v šolo, ker motorja ne bo mogoče zagnati zaradi praznega akumulatorja?

Prazen akumulator

Čeprav pod vašim pokrovom verjetno že pošteno greje, umirite svojo jezo in poiščite prijaznega soseda ali mimoidočega, ki vam bo priskočil na pomoč s svojim vozilom in bo daroval energijo ter vžigalne kable, če jih nimate. Potem postavite vozili drugo k drugemu, da kabli dosežejo oba akumulatorja. Ugasnite motor darovalca. Najprej namestite kable na avto prejemnik, nato na avto darovalec. Najprej plus (rdeč kabel), nato minus (črn kabel). Črn kabel namreč najprej namestimo na akumulator delujočega vozila, pri nedelujočem pa priporočamo namestitev na neizoliran prevodnik na motorju ali karoseriji avtomobila. Potem prižgite delujoče vozilo in pustite delovati vsaj pet do 10 minut, nato poskusite prižgati nedelujoče vozilo. Preden se odpeljete, naj vaše vozilo še nekaj minut deluje, da se akumulator malo napolni, če ni okvarjen. Vžigalne kable nato odstranite v obratnem vrstnem redu, kot ste jih namestili. Najprej črn kabel s prejemnika, nato pa še rdeč.

ARHIV
Nikar ne prižigajte motorja, če se je izpraznil akumulator.

Zamrznjena ključavnica

Ne morete sesti v avto, ker je zamrznila ključavnica? Poskusite z naslednjimi triki. Najprej poskusite odpreti druga vrata. Če je avto parkiran blizu stene, bo toplota preprečila zamrzovanje ključavnic na drugi strani. Če je tudi druga stran zamrznila, si pomagajte z vžigalnikom in segrejte ključ oziroma ključavnico. Ključ naj ne bo prevroč, prav tako pazite pri segrevanju ključavnice, da ne poškodujete laka. Odlična rešitev je WD 4. Ta bo hitro rešil zagato, hkrati pa ključavnico ustrezno podmazal.

Zamrznjena vrata

Tudi to se zgodi. Rešitev je topla voda, a tukaj velja dvojna previdnost. Pazite, da ne polijete šipe, saj lahko poči. In ko led popusti, ne pozabite obrisati tesnila in kovine.