Zanimivosti

Predsoba mora biti uporabna in funkcionalna!

Zoran Franc
24. 11. 2018, 14.30
Deli članek:

Kateri prostor si vaši obiski najbolj zapomnijo? Je to ta, v katerem z njimi preživite največ časa, ali pa je prostor, v katerega vstopijo, torej predsoba?

Arhiv
Obešalniki, predalnik, polička za čevlje in ogledalo. Funkcionalno in praktično.

Predsoba je tisti del vašega stanovanja ali hiše, ki vas vsakodnevno pozdravi, ko se vrnete domov, in je prostor, ki vas pospremi ob odhodu od doma. Zagotovo ni prijetno, če dom zapuščate skozi preveč naloženo predsobo, s kupi jaken, plaščev in puhovk. Še manj lagodja pa boste občutili, ko boste po napornem dnevu stopili skozi vrata v kup čevljev, se spotaknili ob dežnike in ugotovili, da je prostora, kamor boste odložili jakno, zmanjkalo. In kam jo bodo odložili obiskovalci? Prav zato je pomembno, da pri urejanju predsobe nekaj časa namenite premišljeni in funkcionalni postavitvi. Ta se izkaže kot nepogrešljiva predvsem v zimskem času.

Tla naj bodo odporna

Ne pozabimo, da je predsoba prostor, v katerega prihajamo v vseh letnih časih, v različnih oblačilih, predvsem pa v različni obutvi. Če jo poleti božamo v natikačih, jo v zimskih dneh mučimo z umazanimi čevlji, tja odlagamo mokre dežnike, dežne plašče … Zato pri izbiri tal morda odmislite parket in raje izberite ploščice ali tla iz PVC-materialov, ki so preprosti za čiščenje in odporni proti praskam in vlagi. Če se bojite, da bodo tla delovala preveč hladno, si omislite preprogo, ki je pralna in preprosta za vzdrževanje.

Kakšne naj bodo barve?

Predsobe so navadno majhni prostori, pri katerih nis(m)o namenili posebnega razmisleka padcu svetlobe oziroma s(m)o na vir naravne svetlobe celo pozabili. Če je vaša predsoba torej majhna in temna, sten nikar ne barvajte s temnimi barvami, saj bodo te dodatno zmanjšale prostor. Izberite svetle in tople barve. Uskladite stene, pohištvo in ne pozabite na dobro razsvetljavo, ne pozabite tudi na ogledalo, ki bo ocenilo, kako dobro ste se pripravili na dan, ki je pred vami, ter obenem povečalo prostor.

Obešalniki

Ne pozabite na obešalnike! Ti naj bodo namenjeni predvsem oblačilom, ki jih bodo v predsobi pustili vaši gostje. Svoja oblačila pa obesite v omaro, kjer bodo počakala na ponovno uporabo.

Polička za ključe

Naj bo namenjena nujnim stvarem, ki vas spremljajo na vsakodnevni poti. Ključem, robčkom, balzamu za ustnice … 

Ogledalo 

Nujno in nepogrešljivo v predsobi. Naj bo čim večje, da zaobjame vašo celotno podobo in obenem poskrbi za optično povečanje prostora. Lahko ga namestite tudi na vhodna vrata, če drugje nimate prostora.

Predalniki

Če imate dovolj prostora v predsobi, ne pozabite na predalnike, namenjene za spravilo različne opreme, kot so potovalke, kovčki, zimski čevlji, športna oprema