Zanimivosti

Pripravite sok, solato ali juho, povsod je odličen!

Zoran Franc
25. 11. 2018, 11.30
Deli članek:

Če bomo pastinak iskali na tržnici, ga bomo pogosto našli ob korenju in peteršilju. Videti je kot brezbarvna različica korenja, a gre za povsem drugačno živilo.

Dreamstime
Pastinak

Čeprav je pastinak po okusu izjemno sladek, njegova zunanja podoba tega niti malo ne nakazuje. Zanimivo je, da so ga v Evropi, dokler niso poznali sladkorja, uporabljali za sladilo. Tako ga v starih receptih najdemo navedenega pri pripravi tort, marmelad, sirupov in sokov. Danes ga uporabljamo predvsem pri pripravi juh in enolončnic, odličen pa je tudi pečen v pečici, kot priloga k mesu.

Vlaknine in folati

Pastinak je izjemno bogat z vlakninami. Strokovnjaki menijo, da z njegovim uživanjem zmanjšamo tveganje za nastanek sladkorne bolezni. Znižuje raven nevarnega holesterola in je odličen za srce. Odlična izbira je tudi pri raznih dietah, saj nas bo nasitil za dlje časa in prav zaradi velikega deleža vlaknin poskrbel, da ne bomo imeli težav s prebavo. Folati, ki jih vsebuje pastinak, spadajo med vitamine skupine B. Zaradi teh uživanje pastinaka priporočajo nosečnicam in ženskam, ki želijo zanositi. Sicer sodelujejo pri proizvajanju energije v telesu in so izjemno pomembni za normalno delovanje živčnega sistema.

Kuhan, pečen ali surov

Pastinak je mogoče pripraviti na različne načine. Največ blagodejnih snovi boste zaužili, če si boste privoščili surovega, lahko pa ga pripravite tudi drugače. V nadaljevanju navajamo le nekaj napotkov.

Dreamstime
Pastinakova juha

Sirove, zelenjavne in sadne plošče

Surov koren pastinaka, narezan na kolobarje ali palčke, lahko ponudite ob zelenjavnih narezkih in tako ga bo marsikdo z zanimanjem pokusil. Odlično se obnese tudi na sirnih ploščah in v družbi orehov ter drugih oreščkov, pri čemer poskrbi za nevtralizacijo močnih okusov. Pokusite ga denimo tudi na nabodalih z ananasom, jabolki, jagodami in grozdjem.

Solate

Zagotovo ne boste zgrešili, če boste nekaj nastrganega pastinaka dodali k solati iz redkve ali korenja. Nič kaj manj okusna pa ne bo solata iz rdeče pese s tem dodatkom. Preizkusite pastinak tudi v kombinaciji z grenkim radičem; sladko-grenka kombinacija se tu lepo dopolnjuje s kakovostnim oljčnim oljem, domačim jabolčnim kisom ali sokom limone.

Sok

Pastinak lahko prav tako uporabite v sokovniku, a pazite, ima izjemno močan okus in aromo, zato ga redčite ali zmešajte z drugimi sokovi, denimo jabolčnim, višnjevim, korenčkovim, grozdnim.

Dreamstime
Posušen pastinak

Pripravite moko

Koren pastinaka posušite in nato zmeljite v prah, ki ga uporabite kot začimbo ali moko. Moko uporabite za pripravo kruha ali peciva. Dodajte nekaj žitne moke.

V juhe in enolončnice

Pastinak je odličen v juhah in enolončnicah. A z njegovo uporabo ne pretiravajte, saj je zelo močnega okusa, ki hitro prevlada.