Motovilec gotovo lahko označimo za eno izmed najljubših vrst solate, v kateri lahko uživamo vse leto. Spomladi je ena prvih solat, ki jih nabiramo na vrtu, jeseni pa ena tistih, ki jih najdemo v svoji rasti, dokler ne pade sneg. Motovilec je vrsta sveže zelenjave tudi v mesecih, ko druge zelenjave ni na pretek. Izjemen pa ni le zaradi svojega svilnatega in žametnega okusa, temveč tudi zaradi številnih hranilnih snovi, pomembnih za naše telo.

Vitamina C kot v limoni

Solato iz motovilca lahko postrežete tudi kot samostojen obrok. Zaradi hranil, ki jih skrivajo majhni zeleni listki, je izjemno nasiten in izjemno zdrav. Vsebuje toliko vitamina C, kot ga najdemo v limoninem soku, zato se motovilca v jesenskem času nikar ne branite. Vitamin C je odličen antioksidant, ki v prvi vrsti pripomore k močnejšemu imunskemu sistemu in skrbi za tvorbo kolagena – beljakovine, ki jo telo potrebuje za zdrave zobe, kosti in arterije.

motovilec na vrtu
Dreamstime
Motovilec na vrtu

Železa kot v špinači

Ko govorimo o večjih količinah železa, ki jih vsebuje zelenjava, navadno govorimo o špinači ali rdeči pesi. Le redko pa zasledimo, da bi se omenjal motovilec, ki vsebuje primerljivo količino železa kot špinača. Motovilec je tako odlična izbira za vse tiste, ki se bojujejo z anemijo oziroma slabokrvnostjo.

Bogastvo vitamina A in B

Naj omenimo še, da v motovilcu najdemo tudi visoko vsebnost vitamina A. Ta ima v našem telesu izjemno blagodejen vpliv na oči, sodeluje pa tudi pri številnih drugih nalogah, med drugim ščiti celice pred oksidativnim stresom. Med vitamini kompleksa B v motovilcu posebej izstopa vitamin B6, ki sodeluje pri presnovi mikrohranil in pripomore k ohranjanju kognitivnih funkcij.