Zanimivosti

Krepi in odpravlja kašelj ter prehlad

Zoran Franc
14. 11. 2018, 21.10
Deli članek:

Črno redkev so v zgodovini poznala že vsa velika ljudstva. Na veliko so jo gojili že Kitajci, Grki, Egipčani in Rimljani.

Dreamstime
črna redkev

Ljudstva so redkev spoštovala kot eno največjih koristi za zdravje. Danes njena uporaba tako v medicini kot v kulinariki počasi ugaša oziroma se na njo pogosto pozablja. Pa vendar ne pozabite, da je redkev odlična naravna pomoč pri varovanju zdravja, sploh v času prehladnim obolenj, bolezni dihal in še česa. Preverite in preizkusite odlične recepte.

Povečajte odpornost

Vonj in okus redkve mnoge spominja na hren, za kar je krivo eterično olje z žveplom in gorčičnim oljem. Največ teh spojin najdemo tik pod povrhnjico. V črni redkvi sicer najdemo še bogat nabor vitaminov skupine B in vitamin C,  folno kislino, minerale, kot so kalcij, železo, magnezij, fosfor, žveplo in cink. Z njenim rednim uživanjem boste okrepili imunski sistem, pomirili razdražene živce in pospešili izločanje seča. Redkev je tudi odlična pomoč pri vnetju ledvic in mehurja. Njena uporaba je nepogrešljiva tudi v času zdravljenja prehladov, kašlja in bronhitisa. A kljub izjemno blagodejnemu delovanju na telo naj se redkvi izogibajo tisti, ki trpijo za vnetjem želodčne ali črevesne sluznice. Odsvetujejo jo tudi bolnikom s čirom na želodcu, dvanajsterniku in ledvičnim bolnikom.

Dreamstime
črna redkev, rezine

Shranimo jo v zasipnicah

Redkev je pred zmrzaljo smiselno populiti, očistiti in shraniti v kleti. Najbolje bo, če jo shranite kot drugo korenasto zelenjavo, v zasipnicah. Shranite jo lahko tudi v žaganju, drobnem pesku ali vlažni šoti. Če boste črno redkev kupili v trgovini ali na tržnici, bodite pozorni, da boste izbrali tako s čvrstimi koreni in napeto kožo. Če jo boste hranili v hladilniku, jo morate porabiti v roku tedna ali dveh, saj bo sicer postala precej puhla.

Težko prebavljiva

Morda tole priporočilo: redkev naribajte, posolite in pustite nekaj minut stati, nato jo ožemite in sok odcedite. Tako vas bo manj napenjala in tudi prebavili jo boste precej lažje.

Na tanko naribajte ali narežite

Črna redkev je v primerjavi z rdečo ali belo redkvijo bolj gosta in toga, zato jo naribajte na tanko, sicer boste med žvečenjem precej tarnali. Lahko jo tudi skuhate. Okus je precej podoben repi.