Zanimivosti

Izboljšajte kri in preženite prehlad in viruse

Zoran Franc
14. 11. 2018, 07.10
Deli članek:

Kaj je boljšega kot sveže rezine čebule v hamburgerju ali v solati? Bi si čebulo kot dodatek privoščili za malico, pa se bojite slabega zadaha? Nikar!

Dreamstime
čebula 3

Čebulo uporabljamo pri pripravi juh, omak, solat, različnih enolončnic, pri vloženi zelenjavi, praktično skoraj povsod. Je izjemno zdrava, saj je vir polifenolov, vitaminov C in B6 ter mineralov, kot so kalcij, magnezij, natrij, kalij in fosfor. Navadno jo v jedeh najdemo ocvrto ali prekuhano, a če je le mogoče, si privoščite svežo. Surova čebula ima namreč največ zdravilnih učinkovin. Najboljša je domača čebula, ki mora biti spravljena v hladnem in temnem prostoru, z malo vlage.

Čisti kri in izboljšuje delovanje srca

Čebula je posebno v jesenskem in zimskem času izjemno koristna za naše zdravje. Je odličen antioksidant in ima obilico zdravilnih učinkov. Če jo boste pogosto uživali, se boste uspešno borili proti prehladom, sladkorni bolezni, srčnim boleznim in osteoporozi. Čebula čisti kri, izboljšuje delovanje srca in krvnega obtoka, spodbuja prebavo in preprečuje napenjanje.

Nepogrešljiva v času prehladov

Ne pozabite nanjo v času prehladov. Z njeno pomočjo boste hitro pozdravili vneto grlo, umirili kašelj in se uspešno borili tudi proti bronhitisu. Čebula preprečuje okužbe dihal, želodčne in črevesne bolezni. Če boste v času prehladov jedli veliko čebule, se boste tudi veliko potili, kar pa je nadvse dobrodošlo pri virozah in drugih prehladnih obolenjih.

Proti raku in za močne kosti

Strokovnjaki menijo, da boste z njenim rednim uživanjem zmanjšali nevarnost obolenja za rakom želodca, danke, debelega črevesa, jajčnikov in grla. Čebula je tudi dober diuretik – preprečuje zastajanje tekočin, sečne kamne in tudi artritis. Zdravniki jo priporočajo tudi ženskam v menopavzi, saj so raziskave pokazale, da redno uživanje čebule izboljšuje gostoto kosti.

Zdravljenje čez noč

Zelo preprost, a res učinkovit nasvet za zdravljenje prehlada in kašlja s katarjem je, da čebulo prerežemo na pol ali na četrtine in jo na krožničku položimo v bližino postelje, čim bliže vzglavju. Čebulni hlapi bodo čez noč očistili pljuča in olajšali težave. Ta recept lahko brez skrbi uporabimo pri majhnih otrocih in tudi dojenčkih.

Dreamstime
želodec

OPOZORILO!

Ljudje, ki imajo občutljiv želodec, čebulo težje prenašajo, vendar je tudi zanje koristno, da jo uživajo, saj jim bo sčasoma izboljšala prebavo. Poskrbijo naj za zdravo življenje nasploh. Namesto rumene ali rdeče naj uživajo belo čebulo, ki je milejša in manj draži želodec.

Infekcijsko sredstvo Sok čebule je hitra naravna pomoč pri manjših ranicah in ranah, pa tudi pri opeklinah in turih.

Vneta ušesa

Nekaj kapljic čebulnega soka nakapajte v uho večkrat na dan in tako odpravite vnetje. Če bolečina ne izgine

Glavobol

Če vas mučijo glavoboli, si surovo čebulo, narezano na rezine, položite na zatilje, pokrijte s kapo ali povijte. Pomaga tudi inhalacija.