Zanimivosti

Meso na krožniku le do dvakrat na teden

Zoran Franc
17. 11. 2018, 16.10
Deli članek:

Kolikokrat na teden si privoščite salame, hrenovke in druge predelane mesnine? Prehranski strokovnjaki priporočajo zmernost.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da si meso privoščimo prej skorajda izjemoma kot obvezno in le do dvakrat na teden. To pomeni, da naj vnos mesa ne bi presegal 600 gramov tedensko. Kljub možnosti izbire rdečega mesa pa prehranski strokovnjaki svetujejo, da je bolje pogosteje posegati po belem mesu in ribah.  

Do 40 odstotkov rakavih obolenj več

Število raziskav o vplivu mesa na zdravje ljudi se je v zadnjih letih precej povečalo. Na Švedskem so tako izvedli raziskavo na pilotnem vzorcu skoraj 5000 ljudi, ki so sodelovali v 15 različnih študijah. Te so potekale med letoma 1966 in 2006. Ugotovili so, da je uživanje 30 gramov predelanih mesnin, se pravi salam, hrenovk in drugih predelanih mesnih proizvodov, povezanih s kar od 15 do 38 odstotkov večjim tveganjem za raka na želodcu. Ameriški inštitut za raziskave rakavih obolenj je ob pregledu več tisočih študij ugotovil, da vsakih 50 gramov zaužitih predelanih mesnin na dan poveča možnost za obolelost za rakom v povprečju za 21 odstotkov. V vzporednem proučevanju, ki je potekalo 10 let, na vzorcu 550 tisoč ljudi, so ugotovili, da so tisti, ki so jedli največ predelanih mesnin – do 22 gramov na dan, imeli večje tveganje za prezgodnjo smrt.

Predelane mesnine najnevarnejše

Zakaj strokovnjaki odsvetujejo prepogosto uživanje rdečega mesa? Ne pozabimo, da rdeče meso vsebuje veliko železa, ki je v telesu izjemno pomembno. Dodatna maščoba vpliva na povečanje koncentracije peptidnega gastrointestinalnega hormona holecistokinina, ki je eden izmed hormonov, ki nadzorujejo prebavo in absorpcijo zaužite hrane. Poskrbi tudi za pospešeno delovanje trebušne slinavke, jeter in žolčnika ter stimulira izločanje in delovanje prebavnih encimov. A prav zaradi velike količine nasičenih maščob je priporočeno omejeno uživanje rdečega mesa. Precej hujše in nevarnejše za uživanje so predelane mesnine, saj navadno vsebujejo manj mesa in več aditivov. Ti poskrbijo za aromo, barvo in preprečijo razvoj bakterij. Številni aditivi sploh niso potrebni; tako recimo proizvajalci dodajo fosfate zato, ker so emulgator, s katerim lahko povečajo količino vode v izdelku. Tako povečajo volumen in živilo prodajo dražje.

Srce in ožilje

Preveč mesa in predelanih mesnin poveča nevarnost za srčno-žilne bolezni in raka. Vpliv omilite z rednim uživanjem vlaknin. Ne pozabite tudi na zelenjavo.