Zanimivosti

Rubikovo kocko je sestavil v 8,02 sekundah

G.G./STA
11. 11. 2018, 19.37
Posodobljeno: 11. 11. 2018, 19.38
Deli članek:

Na mednarodnem prvenstvu v hitrostnem reševanju Rubikove kocke v Ljubljani je kocko najhitreje sestavil Jure Gregorc iz Trzina.

iStock
Fotografija je simbolična

Za razrešitev te mehanske uganke je potreboval 8,02 sekunde, so sporočili organizatorji. 

Lani je na Ljubljana Open 2017 v klasični kategoriji 3x3x3 zmagal  Staš Zupan, ki je za razrešitev Rubikove kocke potreboval 7,74 sekunde. Svetovni rekord v isti kategoriji pa pripada Avstralcu Feliksu Zemdegsu, ki je letos na tekmovanju Cube for Cambodia 2018 kocko razrešil v 4,22 sekunde.

Na dvodnevnem dogodku so se udeleženci ter učenci osnovnih in srednjih šol mojstrskih trikov lahko učili od najboljših. Dogodek je Balassijev inštitut, kulturni center madžarskega veleposlaništva, organiziral skupaj z dvema slovenskima delegatoma, Jernejem Omulecom in Petro Kobal Vogrinec.

Rubikova kocka, prvotno sicer poimenovana Magična kocka, je svetovno znana igrača oziroma mehanska uganka. Nastala je izpod rok madžarskega kiparja, profesorja in izumitelja Ernőja Rubika leta 1974. Kocko sestavlja 26 manjših kock, ki jih igralec vrti okoli skupnega jedra, ima šest barvnih ploskev, vsako pa sestavlja devet manjših kvadratnih ploskev. Sestavljena je, ko so na vsaki ploskvi kocke ploskve ene same barve.