SPROSTITEV

V savno se vedno namenimo mirni in brez hitenja

T.D.
11. 11. 2018, 18.11
Deli članek:

Vsaj v savni pozabimo na vsakdanje težave in skrbi, ko vročina, skupaj z dišavami in po možnosti nežno glasbo, ustvarja čudovit občutek notranjega in zunanjega očiščenja. A tudi savnanje ima enotna pravila.

Dreamstime
Če obiskujete savno enkrat na teden, popolnoma zadostuje, če v kabino vstopite po trikrat. Več krogov savnanja bi bilo za telo prenaporno in utrujajoče.

Če v savno pritečete naravnost iz službe ali se vanjo zapodite po dolgotrajni vožnji z avtom, ne bo pravega učinka in uspeha. Veliko boljše je, da si pred obiskom savne privoščite kratek odmor in se nekoliko umirite. Globoko zajemite sapo in ostanite pod prho nekoliko dlje kot po navadi. Koliko časa potrebujete? Če želite med izletom v kraljestvo dobrega počutja resnično uživati, si za tri vstope v savno rezervirajte vsaj dve uri. In če si boste po savnanju zaželeli še masaže, seveda potrebujete toliko več časa.

JE SAVNA SAMO ZA NAGCE?

Najbrž se nikoli ne prhate v kopalkah. In tudi v savno ne hodimo oblečeni. Obleka bi namreč ovirala ali celo povsem preprečila potenje, ki telesu prinaša zdravje. To pa bi utegnilo povzročiti toplotni zastoj. Če se vendarle ne morete sprijazniti s tem, da bi bili v savni goli, se lahko pokrijete s posebno brisačo za savnanje. Previdnost velja tudi pri nakitu. Verižice, uhani in podobni okraski se tako močno segrejejo, da se lahko opečete. Uporaba kontaktnih leč ob obisku savne se načeloma ne odsvetuje, saj vročina lečam ne škodi, a lahko postanejo moteče, nas začnejo tiščati ali pa nas pečejo oči. Če brez leč nikakor ne morete, si lahko pomagate tako, da jih z občasnim mežikanjem navlažite. Še boljše pa je, da zaprete oči.

STA SAVNA IN PARNA KOPEL ZDRUŽLJIVI?

Kombinacija obeh vrst kopeli je smiselna in priljubljena, zlasti kadar želite, da se koža v parni kopeli dobro navlaži, preden jo izpostavite suhemu, vročemu zraku v savni. Vsekakor pa velja pravilo: najprej v parno kopel in nato v savno. Krvni obtok je namreč v parni kopeli bolj obremenjen kot v savni. In ne pozabite, med obema savnama poskrbite za zadostno ohladitev in kratek odmor.