Zanimivosti

Povsod vlaga! Kam naj obesim, kje naj sušim?

Zoran Franc
8. 11. 2018, 21.30
Posodobljeno: 26. 7. 2023, 07.41
Deli članek:

Vreme v pozni jeseni in mrzli zimi ni naklonjeno sušenju perila. Najboljša rešitev sta sušilni stroj ali klasično sušenje na podstrešju.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Sušenje perila v deževnih dneh pač zahteva sušenje v bivalnih prostorih. Po navadi perilo obesimo na za to pripravljena stojala, ki jih postavimo tja, kjer pač imamo prostor. A ne pozabite, da je to lahko zdravju škodljivo, predvsem če ni dobrega zračenja. Vlaga se bo hitro začela kopičiti, pojavili se bodo madeži vlage, v najhujšem primeru celo plesni. Če sušite na radiatorjih, je perilo res hitro suho, a se zavedajte, da izhlapevata tudi prašek in mehčalec, ki vsebujeta nekatere spojine, nevarne našemu zdravju. Zato nikar ne sušite v prostorih, kjer se največ zadržujete oziroma kjer spite.

Zračite

V času sušenja perila je pomembno zračenje. Če le imate možnost, medtem vsaj okno zgoraj priprite (odprite na kip). Tako boste preprečili zadrževanje vlage v prostoru in nenehno menjavo zraka. Perilo se bo hitreje posušilo, zidovi pa bodo ostali suhi. Zagotovo se boste strinjali, da k hitremu sušenju pripomore vroč radiator, če stojalo s perilom postavimo zraven. Če boste izbrali kombinacijo svežega zraka in bližine radiatorja, je to idealna kombinacija. A če le imate možnost, prostor vsake tri ure prezračite tako, da okno odprete na stežaj in zračite pet minut, da se zrak v celoti zamenja.

Urnik sušenja

Morda se sliši neverjetno, a je nadvse učinkovito in uporabno. Namesto da perilo perete in sušite, ko se vrnete iz službe, to storite pred odhodom v službo. Pralni stroj nastavite tako, da bo perilo oprano pred vašim odhodom. Perilo nato obesite, še preden odidete v službo, in pustite okno odprto; ko se boste vrnili, bo tako perilo (skoraj) suho. Za ta trik si boste hvaležni, saj boste imeli nekaj dela manj, veliko pa boste tudi pripomogli k bolj zdravim razmeram v svojem domu.

Dreamstime
Klima bo iz zraka posesala odvečno vlago.

Klima

Odlična rešitev v času sušenja perila je klima, ki bo iz zraka posesala odvečno vlago, obenem pa poskrbela, da bo perilo prej suho. Dovolj bo, če boste vklopili funkcijo razvlaževanja.

Radiator

Sušenje na radiatorjih škoduje zdravju, ovira pretok toplote v domu in zmanjšuje učinkovitost ogrevanja.

Kabinet

Če je kabinet prostor, v katerem se čez dan zadržujete najmanj, sušite perilo tam. Ne pozabite redno zračiti, tako namreč preprečite pojav vlage in plesni.