Zanimivosti

Vsebujejo alkohol in so lahko vnetljiva

Zoran Franc
11. 11. 2018, 16.00
Deli članek:

Zimske tekočine za čiščenje vetrobranskih stekel avtomobila vsebujejo sredstva, ki preprečujejo zamrznitev, vsebujejo pa tudi sestavine, ki povzročijo gorenje.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Letno tekočino za čiščenje vetrobranskih stekel bo treba kmalu zamenjati, saj bodo tudi nad naše kraje kmalu prihrumeli težki nevihtni oblaki, ki ne bodo več spustili temperatur nad ničlo. Letna tekočina poskrbi za čiščenje trdovratnih madežev, a ne za zamrzovanje, medtem ko bo zimska, ki jo boste morali kmalu doliti, poskrbela tudi za preprečevanje ledu na vetrobranskih steklih.

Etilni alkohol ali etilen glikol

Zimske tekočine za vetrobranska stekla najpogosteje vsebujejo etilni alkohol, ki znižuje ledišče vode. Če boste preverili deklaracijo, lahko ugotovite tudi, da je v tekočini etilen glikol, bolje poznan kot »antifriz«. Pozimi nikar ne zlivajte v rezervoar zgolj vode, saj lahko to privede do zamrznitve sistema, kar pa lahko povzroči škodo tako rezervoarju kot črpalki. Ker zimske tekočine vsebujejo veliko alkohola, so odlični konzervansi. Alkohol v tekočini za vetrobransko steklo je pomemben tako poleti kot pozimi. Poleti, ko se pokrov avtomobila in s tem tudi tekočine v avtu lahko segrejejo tudi nad 60 stopinj, preprečuje razvoj bakterij, kot je legionela. Ta lahko med čiščenjem preide v prezračevalni sistem, z vdihavanjem pa jo vnesemo v telo. Pozimi dodani alkohol k tekočini za čiščenje vetrobranskega stekla preprečuje sprotno zamrzovanje, obenem pa poskrbi za hitrejše odtajanje ledu z vetrobranskih stekel.

Druge sestavine

Tekočinam so dodani tudi nekateri drugi konzervansi, ki jih sicer najdemo v detergentih za pomivanje posode. Najdemo še različne dišavne sestavine, ki v deklaracijah velikokrat niso navedene ali pa so označene kot parfumi ali vonji. V vseh tekočinah za čiščenje vetrobranskih stekel so tudi tako imenovani tenzidi, ki zmanjšujejo površinsko napetost vode in tako omogočajo uspešno čiščenje. Sredstva, ki vsebujejo neionske tenzide, bolje čistijo v trdi vodi, medtem ko so anionski tenzidi primernejši za mehko vodo, a prvobitna funkcija je, da znižujejo ledišče vode. V nekaterih tekočinah boste našli namesto tenzidov dodan tudi denatonijev benzoat, bitreks.

Pomembno

Prevelika koncentracija čistil lahko poškoduje brisalce. Premajhna pa izgubi učinek. Zato zmeraj upoštevajte razmerje vode in čistila, ki je navedeno na embalaži.