Zanimivosti

Na kozarcih so lise, na krožnikih ostanki hrane

Zoran Franc
6. 11. 2018, 21.10
Deli članek:

Pripravili ste odlično pogostitev in poskrbeli, da je bilo omizje videti zares glamurozno. Kaj od pribora in krožnikov spada v pomivalni stroj?

Dreamstime
Ostanke hrane dobro očistite s krožnikov, preden jih zložite v pomivalni stroj.

Danes je pomivalni stroj nujen pripomoček vsakega dobrega kuharja in kuhinje, ki odpihne tisto kljuvajočo skrb, »kdo bo pomil posodo«. A pozor: če želite, da bi dolgo in brezhibno deloval, boste morali svoji »desni roki« nameniti tudi primerno vzdrževanje.

Ostanki hrane

Ne pozabite, da pomivalni stroj ne bo pojedel ostankov hrane na priboru in krožnikih, in te zmeraj, preden jih naložite v pomivalni stroj, očistite večjih ostankov. V stroj nikakor ne spadajo kosti, listi solate in drugi ostanki. Pazite tudi, da na krožniku ne ostane kak zobotrebec, saj lahko povzroči celo nepravilno delovanje stroja. S kozarcev ne pozabite odstraniti sledi šminke, saj se ta kljub visokim temperaturam pri pranju rada obdrži na robovih. Pri priboru bodite pozorni na zasušene madeže od omak in jedi, ki jim je dodana moka, saj jih stroj s težavo očisti.

Na kozarcih in posodi so lise

Če po pomivanju posode na kozarcih, krožnikih in posodi opazite lise, ostanke hrane in maščobe, preverite, ali je v stroju dovolj soli in sredstva za sijaj. Nikar ne pozabite preveriti filtra, saj so sledi na posodi tudi značilen znak zamaščenega in umazanega filtra. Tega enkrat na teden očistite z vročo vodo, detergentom in ščetko ter tako preprečite zamašitev, zadrževanje umazanije in slabo voljo zaradi umazane posode. Notranje cevi, sifon in notranje filtre očistite tako, da posodo perete pri višji temperaturi. Enkrat na mesec v prazen stroj vlijte čistilo za pomivalni stroj in zaženite program za najbolj umazano posodo.

Dreamstime
Dovolj je, če se čiščenju pomivalnega stroja posvetite enkrat na mesec.

Trdota vode

Kakšna bo vaša posoda po tem, ko jo bo stroj opral, je odvisno tudi od trdote vode. Če je voda iz pipe trda, pri pranju dodajte posebne detergente, ki preprečujejo nastanek vodnega kamna in s tem povezane okvare na stroju. Trda voda je pogosto tudi glavni krivec za lise na kozarcih, zato pri pranju redno odmerjajte sol in sredstvo za poliranje. Občasno stroj očistite tudi s kisom.

Vrtljive lopute

 Pri čiščenju pomivalnega stroja odstranite filtre in vrtljive lopute ter jih operite z vročo vodo, ki ste ji dodali detergent in nekaj kisa. Tako boste preprečili nalaganje vodnega kamna in maščob.