Zanimivosti

Zavihajmo rokave, pripravimo se na zimo

Zoran Franc
11. 11. 2018, 14.30
Deli članek:

Če smo skoraj ves oktober uživali v čudovitih jesenskih dneh, pa so napovedi za november precej drugačne. Še imate čas, da svoj dom pripravite na novo poglavje.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Če tega še niste storili, zavihajte rokave in pripravite svoj varen domek na zimo. Treba ga je zaščititi pred vlago in nizkimi temperaturami, ki jim bomo priča v prihodnjih mesecih. Če ste material za ogrevanje že naročili, je čas, da pospravite vrtno pohištvo, zaščitite vrtne lope, preverite streho, žlebove in odvode.

Preglejte streho

Še preden se bo začelo deževno in takoj zatem zimsko vreme, poskrbite, da bo z vašo streho vse v najlepšem redu. Za začetek počistite žlebove, sploh če se nad vašo hišo zgrinjajo drevesa. Preverite tudi predele okoli dimnika in strešnih oken, saj je pomembno, da je tesnilo tam nedotaknjeno. Uničene strešnike po potrebi nadomestite z novimi.

Očistite zunanje odtoke, poti in robnike

Še preden boste zares pospravili vse vrtno orodje, očistite še zunanje odtoke in tlakovce na mestih, kjer je pognala trava. Po potrebi utrdite poti, poravnajte robnike, naoljite ograjo ter preprečite škripanje in trenje, ne pozabite tudi na nekaj soli, ki bo v pomoč ob prvih poledenitvah.

Preverite vodovodno inštalacijo

Še preden se temperature spustijo pod ničlo, preverite cevi vključno s koleni ter dovode v hiši, ali morda ne puščajo in da dobro tesnijo. Ne pozabite zaščititi pip v mrzlih kleteh in pred hišo, sploh če bodo dolgo izpostavljene mrazu. Zaprite ventile in spustite vodo iz cevi, kjer je čez zimo ne boste potrebovali, ter tako preprečite pokanje cevi in sitnosti, ki vas lahko neprijetno presenetijo sredi mrzle zime.

Preglejte okna in vrata

Če ne želite trpeti prevelikih toplotnih izgub, preverite tudi tesnjenje oken in vrat. Sprehodite se po hiši in preglejte, kako dobro tesnijo okna in ali so kljuke še v dobrem stanju. Če okna tesnijo tako, kot je treba, menjava z novimi ni potrebna, če opazite, da prepuščajo zrak, pa za začetek kupite tesnila, a v mislih računajte na nakup novih oken.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Preverite tople grede

Tudi te po vročem poletju potrebujejo temeljit pregled in nekaj popravkov. Preverite, ali so plošče in plastika kje poškodovane, in jih po potrebi zamenjajte ali popravite.

Zavarujte balkone 

Če imate lesene balkone in jih lani niste utegnili znova prebarvati, je dobro, da jih zavarujete s polivinilom in tako preprečite propadanje lesa.