Zanimivosti

Vabljive besede, a za tem nič kaj vabljiva vsebina

Arhiv
23. 10. 2018, 21.15
Deli članek:

Se tudi vi vsakič znova ujamete v zanko »bolj zdravih« živil, ki vas privabijo s takšnimi ali drugačnimi obetavnimi oznakami? Kaj se zares skriva v njih?

Dreamstime
Preverite deklaracije in nasedajte slepim obljubam.

Včasih se zdi, da bolj ko se trudimo izbirati zdrave izdelke, bolj nam trženjske in oglaševalske strategije postavljajo ovire na pot in nas poskušajo zvabiti k nezdravi hrani. Toda z malo vaje in upoštevanjem nekaj navodil se lahko zlahka prebijete skozi trženjsko meglo.

Brez dodanega sladkorja 

Ta vabljiva oznaka pomeni, da izdelek ne vsebuje nobenega sladila, kajne? Narobe. Pomeni samo, da ni dodanega nobenega naravnega sladkorja – torej tistega, pridelanega iz sladkornega trsa ali sladkorne pese (sukroza). Izdelek lahko vseeno vsebuje eno ali več sladil, predvsem visokofruktozni koruzni sirup, ki je slajši in cenejši od »pravega« sladkorja, ali nadomestke sladkorja, pa tudi druge dodatke. Zato ne pozabite prebrati sestavin izdelka in med njimi poiščite sladkor oziroma nadomestke sladkorja, saj se uporabljajo tudi v izdelkih, kjer jih sploh ne bi pričakovali.

Brez maščob

Če je mleko ali mlečni izdelek označen kot manj masten, je natančno takšen. Toda maščobe dajo hrani okus – da bi bil izdelek zato sploh okusen, je po navadi poln sladkorja in po možnosti drugih dodatkov, ki so potrebni za zgostitev in stabilizacijo. Še posebno bodite previdni pri izbiri manj mastnih sadnih jogurtov, ki se vam sicer zdijo popoln prigrizek ali sladica, a imajo dejansko toliko dodanega sladkorja, škroba, stabilizatorjev ali arom, da je bolj zdravo pojesti polnomasten jogurt z dodanim svežim sadjem.

Samo 99 kalorij

Ta je pa gotovo najboljša! Ni res. Niso vse kalorije enake, in da bi ohranili zdravje, si morate vedno prizadevati, da jih dobite iz najbolj zdravega vira. Ko smo že pri tem, pazite – izdelki z malo kalorijami so po navadi polni nepotrebnih dodatnih sestavin. Žitne ploščice so značilen primer: njihove oznake vabijo z obljubo o malo kalorijah in čudežno besedo »polnozrnat«, katere namen je prepričati kupca, da ploščica koristi zdravju; toda opazili boste visoko vsebnost sladil (katerekoli vrste), maščob, umetnih arom, aditivov in konzervansov – in če potrebujete več kot le nekaj sekund, da preberete seznam sestavin, se takšnemu izdelku na daleč izognite.