Bakterije vas imajo rade

Tudi vi delate to napako pri uporabi javnih stranišč?

S.R.
23. 10. 2018, 11.00
Posodobljeno: 23. 10. 2018, 11.04
Deli članek:

Zdravnik Philip Tierno pojasnjuje, da ga na javnih straniščih večina ljudi »serje,« ko s toaletnim papirjem počne naslednje.

Profimedia
Toaletni papir vedno ždi nekje v bližini.

Kadar obstaja druga možnost, se redki odločijo za uporabo javnega stranišča, a včasih je sila prevelika. V takšni situaciji tudi vi na sedalo skrbno položite nekaj lističev toaletnega papirja, ali pa z njim sedalo previdno obrišete? Narobe! Tako vsaj pravi zdravnik Philip Tierno. S tem po njegovih besedah povečujete nevarnost stika z bakterijami.

Kot pravi, so sedala na školjkah na splošno bolj čista od umivalnikov v večini domov, sodobna pa da so oblikovana tudi z mislijo na to, da »odganjajo« bakterije. Toaletni papir na drugi strani ne poseduje te vizije. Ker ima bolj grobo površino in je vpojen, predstavlja za bakterije precej bolj ugodno okolje. Že nekatere pretekle študije so pokazale, da se lahko bakterije pri splakovanju z dvignjenim pokrovom prek »aerosolizacije« raztrosijo po zraku, toaletni papir pa seveda vedno ždi nekje v bližini. Bister bralec se bo na tem mestu seveda vprašal, čemu delati dramo, saj ta isti »kontaminiran« papir uporabljamo tudi za brisanje riti in spolovil, nekateri se vanj tudi useknejo, in imel bo prav. To počnemo že leta in leta, pa še vedno živimo.

Kakor koli, najboljša zaščita proti nemarnim bakterijam je disciplina pri spuščanju pokrova. Na javnih straniščih, kjer so ti pogosto polomljeni ali pa jih sploh ni, pa boste najbolje storili, če boste nad školjko zgolj počepnili, ne pa tudi sedli. Tierno še svetuje »klasično« 20-sekundno umivanje rok z milom in toplo vodo, ter prijemanje kljuk in odpiranje vrat s pomočjo papirnate brisačke. Domnevamo, da se ta predhodno ne sme nahajati v bližini školjke.