Zanimivosti

Razkrito ter razgaljeno in čisto iskreno

Tea Dečman
19. 10. 2018, 21.15
Deli članek:

Za boljše odnose je potrebno čim bolj ozaveščeno partnerstvo, ki gradi na presežnosti dveh, ne pa na odvisnosti in pomanjkanju avtonomije.

dreamstime
PARČEK, PAR, TERAPIJA, SVETOVANJE

V vsesplošnem čaščenju hitrosti in obsedenem hlepenju po spremembah smo pozabili pomen konstantnosti, v kateri se edino lahko poglabljajo odnosi, zato ljudje že ob manjših frustracijah zapuščajo partnerje, a v novem odnosu ponovijo enako zgodbo. Za boljše odnose je potrebno čim bolj ozaveščeno partnerstvo, ki gradi na presežnosti dveh, ne pa na odvisnosti in pomanjkanju avtonomije. To je partnerstvo, v katerem se trudimo ozaveščati, kaj se dogaja in katere so tiste sile, ki vplivajo na nas. Kateri so vzorci iz otroštva, katera trenutna stanja, katere okoliščine v določenem obdobju, naš temperament in prirojene lastnosti. Pri tem vsak partner posebej in hkrati oba skupaj osebnostno rasteta in se razvijata.

Ljubezen kot odločitev

Pomemben del zavestnega partnerstva je tudi zavestna odločitev, da želimo graditi odnos s človekom, ki nam je blizu. V praksi to pomeni, da si dovolimo izražati različna čustva in da smo tudi ob oziroma po sporu in močni jezi pripravljeni raziskovati, kaj se je zgodilo in kaj je vplivalo na nastanek spora – morda utrujenost, morda različne navade iz primarnih družin, iz katerih izhajajo tudi različna pričakovanja. Zavestni partnerji so se pripravljeni opravičiti in se zavedati, da partnerstvo gradimo dolgoročno. Zavestno partnerstvo bi partnerjema in otrokom prineslo večji občutek stabilnosti in varnosti, ki izhaja iz zavedanja, da zmoremo kljub kratkotrajnim čustvom in občutkom priti nazaj »v svoj tok«. To omogoča tako prostor za čustva in izražanje sebe kot zavedanje, da se lahko v odnosih zgodi marsikaj, vendar družina in ljudje lahko ostanejo drug ob drugem, če so pripravljeni delati za to, se učiti ljubezni in so pripravljeni iti »čez svoj ponos«. Večja ozaveščenost vzorcev staršev tudi zmanjšuje možnost in intenzivnost prenosa nekonstruktivnih vzorcev na svoje otroke oziroma vsaj na njihovo komuniciranje.

Moški - ženska 

Vsaka stvar ima svoj drugi pol. Za življenje je potrebna harmonija, za to si prizadevajmo. Treba je prepoznati, kaj pomeni ženska vloga in kaj moška.

Dozorelost

Zdrav partnerski odnos je odnos zrelega moškega in zrele ženske, ki se zavedata svoje naravne vloge in odgovornosti. Njuna zrelost je največkrat posledica odraščanja v zreli družini ali pa je sad preizkušenj in osebnostne rasti v poznejšem času.

Jasne vloge

Glavna naloga moškega je obvladati moč, ženske pa zagotoviti ljubeče odnose v družini in družbi. Moški mora biti nosilec moških vrednot, ženska pa ženskih.