Pivske navade

Kleopatra je rada zvrnila kozarec rujnega, Kate pa raje seže po Jacku

R.T.
18. 10. 2018, 10.11
Posodobljeno: 18. 10. 2018, 10.19
Deli članek:

Kakšne so pivske navade aristokratov?

Profimedia
Najraje ima Jacka, a tudi pivo ji ni tuje.

Ni skrivnost, da so kralji in kraljice imeli edinstvene pivske navade. Če sodimo po britanski kraljevi družini se tradicija še vedno nadaljuje. Vsakdo ima namreč svojo najljubšo alkoholno pijačo. Medtem ko stari princ Filip rad poseže po pivu Boddingtons, je bila denimo pricesa Diana ljubiteljica breskovega Bellinija.

Kakšne pivske navade pa so imeli zgodovinski aristokrati in kakšne imajo aristokrati prihodnje generacije?

Kleopatra - vino

Wikipedia
Alexandre Cabanel - Kleopatra preizkuša strupe na obsojencih

Zgodovinski dokumenti kažejo, da naj bi Kleopatra rada srknila kapljico rujnega. Pa ne le srknila- vino je bojda tako zelo oboževala, da se je v njem celo kopala.

Napoleon Bonaparte - Chambertin

Wikipedia
Napoleon Bonaparte

Medtem, ko lahko za Kleopatro vemo le, da je bila ljubiteljica vina, pa za francoskega cesarja Napoleona vemo, da je imel najraje prav posebno vino - Chambertin. Gre za rdeče vino iz Burgundije, ki je pridelano iz grozdja Črnega Pinota.

Katarina Velika - Ruski carski stout

Wikipedia
Katarina Velika

Ruska carica Katarina Velika je razvila prav poseben okus za piva. Najraje je imela pivo, ki so ga v londonskih kleteh varili prav za njen dvor - Ruski carski stout. Zgodovinarji pravijo, da naj bi se bahala, da ga zmore spiti toliko kot vsak Anglež.

Kraljica Viktorija - Single malt viski z bordojcem

Wikipedia
Kraljica Viktorija

Prav ste prebrali. Ne viski IN bordojec pač pa viski Z bordojcem. Škotske viskije iz ječmenovih kalčkov je britanska kraljica Viktorija rada pomešala z znamenitim rdečim vinom iz Francije. Mnogi so se nad mešanico zgražali, a kraljica jih je v svojem življenju zvrnila kar nekaj. Rada pa je posegla tudi po pivu. Njeni služabniki so radi govorili, da vsak dan popije kar osem kozarcev piva.

Princ Charles - Laphroaig

Profimedia
Princ Charles

Britanski prestolonaslednik prisega na škotski viski Laphroaig. Ima celo posebno izdajo tega viskija, ki ga pridelujejo na otoku Islay, ki jo tudi prodaja v svoji trgovini v dvorcu  Gloucestershire.

Kate Middleton: Jack Daniels

Profimedia
Kate Middleton

Ljudstvu najljubša britanska aristokratka Kate Middleton je po izbiri pijače sodeč prava mala prostakinja. Najbolj všeč ji je namreč ameriški viski, burbon Jack Daniels, na katerega so še posebej prisegale mnoge slavne rock zvezde, kot sta denimo nekdanji kitarist skupine Guns'n'Roses Slash in pokojna legenda težkega rocka Lemmy Kilmister.