Zadnje sporočilo

Hawking tudi po smrti: Bog ne obstaja, posmrtnega življenja ni

R.T.
16. 10. 2018, 13.20
Posodobljeno: 16. 10. 2018, 13.25
Deli članek:

Z izdajo njegove zadnje knjige so luč sveta ugledali profesorjevi odgovori na nekaj temeljnih vprašanj o človeškem obstoju. Ta se dotikajo boga, nebes, zunajzemeljskih bitij in potovanja skozi čas.

Profimedia
Skoraj celo življenje se je bojeval z boleznijo, ki ga je skoraj povsem ohromila.

Boga za Stephena Hawkinga ni bilo, nihče ne upravlja z vesoljem. Zato tudi v posmrtno življenje ni verjel. "Ni zanesljivih dokazov za posmrtno življenje, to pa je navzkriž z vsem, kar nas uči znanost. Mislim, da se povrnemo v prah. A v nekem smislu živimo naprej: z vplivom in geni, ki jih predamo potomcem," je nekoč zatrdil.

Vesolje se je po njegovem mnenju začelo z velikim pokom in je poseljeno z inteligentnimi oblikami življenja. Vseeno v knjigi svetuje previdnost, vsaj dokler se dovolj ne razvijemo. Britanski učenjak je verjel, da je mogoče prihodnost napovedati, saj to v teoriji dovoljujejo zakoni fizike, a je v praksi početje prezapleteno. Dotaknil se je tudi potovanja skozi čas – potovanja v preteklost po njegovem mnenju ni mogoče izključiti, glede oblikovanja prihodnosti pa je zapisal, da moramo gledati proti zvezdam in ne v tla.

Hawking je umrl 14. marca. Imel je 76 let.