KAM Z ZELENJAVO?

Čas je za jesensko bero povrtnin

Zoran Franc
13. 10. 2018, 09.00
Deli članek:

Tudi letos je jesen prišla prezgodaj. Številni ta letni čas obožujejo, saj je obdobje velike žetve in bere za vse pridne kmete, vrtnarje in sadjarje, pa tudi vrtičkarje. A vsa zelenjava še ni dozorela, že veste, kaj boste z njo?

Dreamstime
Čas je za bero korenja, endivije, komarčka pa tudi zelenega paradižnika!

Oktober je mesec, ko na vrtu najdemo še veliko slastnih pridelkov. V tem času pobiramo tudi buče, ki bodo v hladnejšem prostoru zdržale vse do zgodnje pomladi. Svetujemo vam, da jih nekaj dni pustite še na soncu, da lupina otrdi. Če pa imate v skrinji dovolj prostora, jih lahko spravite za ozimnico. Zamrznjene so odlične za pripravo juh, kašic in omak. Poberete lahko še korenje, endivijo, radič, komarček, kolerabo, zelje, rdečo peso … Vso zelenjavo lahko sicer pustite na vrtu še do prvega mraza, a nikar predolgo, saj lahko začne izgubljati vitamine in minerale.

KAM Z ZELENIM PARADIŽNIKOM?

Če na vašem vrtu še vedno rastejo paradižniki in dobro obrodijo, tiste z zelenimi plodovi izkopljite in jih nekam obesite, obrnjene na glavo. Plodovi bodo tako hitreje dozoreli. Nič pa ne bo narobe, če boste zelene paradižnike uporabili v prehrani. Ja, prav ste prebrali. Nekoč je veljalo pravilo, da so strupeni. Pa niso. Še kako uporabni in okusni so. Preizkusite naslednje recepte.

Dreamstime
Paradižnikov čatni.

PARADIŽNIKOV ČATNI

Za pripravo potrebujete: 4 zelene paradižnike, za palec svežega ingverja, 3 čilije, ščepec soli in kurkume, žličko sladkorja, žličko gorčičnih semen, žlico olivnega olja, pol žličke mlete kumine, koriander. Priprava: Paradižnike narežite na manjše kocke, ingver drobno naribajte, čilije pa sesekljajte. V ponev dodajte olje, segrejte in dodajte gorčična semena. Pražite, dokler ne začnejo poskakovati. Dodajte paradižnik, ingver, čili in kurkumo. Vse skupaj kuhajte na zmernem ognju, v polpokriti posodi pol ure. Večkrat premešajte in po potrebi dodajte vodo. Tik pred koncem dodajte sladkor, sol in koriander. Po potrebi še začinite.