Zanimivosti

Po dopustu tudi avtu privoščite nekaj nege

Zoran Franc
22. 9. 2018, 16.30
Deli članek:

Poletje je bilo polno razburljivih doživetij, ki ste jih doživeli s svojim jeklenim konjičkom. Povezovale so vas dolge razdalje, slabe ceste, vročina, močni nalivi, toča in še bi lahko naštevali. Čas je, da mu privoščite primerno nego.

Dreamstime
Iz prtljažnika in predalov poberite ves balast, ki se je v avtomobilu nabral čez poletje.

OSTANKI BOMBONOV

Ostanke bombonov, ki so se zalepili v tla, boste najlažje odstranili tako, da jih boste prelili z vročo vodo. Nato jih previdno odstranite s papirnato brisačo in podrgnite, da odstranite sladkobo.

MADEŽI PIJAČ

Zasušene madeže brezalkoholnih pijač boste najlažje odstranili s čistilnimi tabletami za zobne proteze. Tableto stopite v kozarcu vode, mešanico nanesite na madež, pustite delovati in obrišite.

ŽVEČILNI GUMI

Nočna mora bo precej hitro izpuhtela, če boste na ostanke žvečilnega gumija nanesli nekaj hladilnega spreja, nato pa ostanek odstranili s strgalom za led.

ČOKOLADA

Ostanke čokolade in sladoleda najprej dobro skrtačite, nato pa popivnajte z brisačo, ki ste jo namočili v vročo vodo. Nikar ne drgnite! Postopek po potrebi ponovite.

Večinoma so se dopusti za letošnje leto končali. Odpeljali ste se na dolge počitnice na morje, se zapeljali do bližnjih hribov, si privoščili krajši oddih na kopališčih in podaljšan vikend ob Blejskem jezeru. Za vas gotovo sprostitev, za vaš avtomobil pa precej stresno obdobje leta poleg nehvaležnih zimskih razmer. Poskrbite zanj, da vam bo še dolgo služil.

Ven s poletno kramo

Najlažje, a nujno zlo, ko se vrnete z dolgih počitnic, je čiščenje. Izpraznite vse predale in poberite ves balast (blazine, brisače, plavutke), ki se je čez poletje nabral v prtljažniku, saj ga do naslednjega poletja ne boste več potrebovali. Nikar ne odlašajte s pospravljanjem, saj vsak dodaten kilogram prtljage poveča tudi porabo goriva.

Pogumno nad nesnago

Naslednji korak je sesanje. Posesajte sedeže in prtljažni prostor. Trdovratnejše madeže poskusite odstraniti z vlažno krpo. Če ne bo zaleglo, uporabite razmaščevalec ali čistilo za oblazinjeno pohištvo. Slednje bo koristilo predvsem pri madežih, ki so se pojavili zaradi razlitja, hrane ter sledov sončne kreme in soli. Če želite odstraniti še neprijeten vonj, po sedežih in tleh posujte sodo bikarbono, pustite čez noč in nato posesajte.

Praske, razpoke in druga škoda

Avtu privoščite tudi temeljito zunanje pranje. Najbolje bo, če ga boste odpeljali v čistilnico in mu privoščili celovit paket zunanjega čiščenja. Nato preverite, ali so na avtu nastale tudi poškodbe, kot so odrgnjena barva, zlomljena plastika, podrsana platišča. Če ste podrgnili barvo, poskrbite, da jo bo mehanik čim prej ponovno nanesel, saj boste tako preprečili rjavenje. Plastiko zamenjajte, podrsana aluminijasta platišča naj mehanik obrusi. Zamenjajte nedelujoče žaromete in smerokaze ter se izognite prekršku, zaradi katerega vas lahko policisti kaznujejo. Preverite tudi raven tekočin in jih po potrebi dolijte.