Umazanija

Nečistoče iz stranišča na vaši zobni ščetki?

Zoran Franc
17. 9. 2018, 21.00
Deli članek:

Kopalnica naj bi bila v vsakem domu oaza miru, sprostitve, čistoče in užitka. Tako bi morala biti higiena v kopalnici na kar najvišji ravni, toda ali vam jo uspe zagotoviti? Kje delate največje napake?

Dreamstime
Na zobni ščetki se lahko nahaja več bakterij kot v stranišču.

Dejstvo je, da ima kopalnica že vse od časov antike pomemben vpliv na zdravje in dobro počutje človeka. Spomnimo se starega Rima, poglejmo v Kartagino, Pompeje … Kopališča, savne, lepota, zdravje, užitek in sprostitev ... Seveda tedanjega življenjskega sloga ne moremo primerjati z zdajšnjim, a po drugi strani razlike med njima vendarle niso tako zelo velike. Sodobna prednost so le straniščne školjke, v katerih s potegom vode odstranimo to, kar smo pridelali. A prav tu se skriva največja težava. Ali zaprete straniščno školjko, preden potegnete vodo?

Dreamstime
Wc obešanka je okolju izjemno nevarna.

Večina ljudi se ob uporabi javnega stranišča ne usede na školjko. Lahko se usedete, vendar pokrov prej očistite z antibakterijskimi robčki. Čepenje nad školjko je sicer zdravju nevarno, saj se mehur tako ne more povsem izprazniti in tvegamo okužbo sečil. 

Spustite pokrov, preden potegnete vodo

Raziskave so pokazale, da imajo le redki ljudje to navado. A zavedati se je treba, da z zapiranjem straniščne školjke precej pripomorete k zmanjšanju tveganja za širjenje bolezni. Ker gre zgolj za delček sekunde, se vsekakor izplača, da spuščate pokrov školjke, preden potegnete vodo. Znanstveniki so v raziskavi ugotovili, da imajo delci, ki med potegovanjem vode v straniščni školjki preidejo v zrak, pomembno vlogo pri širjenju nalezljivih bolezni, predvsem tistih, ki povzročajo želodčne težave, krče, drisko … Izkazalo se je, da je ob odprtem pokrovu straniščne školjke v zraku prisotnih kar 12-krat več bakterij, ki povzročajo drisko, kot če pokrov zapremo.

Bakterije na brisači, zobni ščetki, glavniku

Če je vaša straniščna školjka v kopalnici, torej v prostoru skupaj z umivalnikom, kadjo in drugimi predmeti, s potegom vode tvegate razpršitev bakterij po vsej kopalnici. Tako se te znajdejo tudi na vaših brisačah, glavniku, čopiču za ličila, zobnih ščetkah … oziroma jim omogočimo 12-krat lažjo in hitrejšo pot, da dosežejo cilj in napadejo organizem. Sebi pa povečamo možnost za »bolniški stalež«. Zaključek je torej jasen: pokrov školjke še pred potegom vode poklopimo.