Vojaški rok

Študentje raje debeli, kot da bi šli v vojsko

J.P./STA
11. 9. 2018, 15.21
Posodobljeno: 11. 9. 2018, 15.21
Deli članek:

Vojska v Južni Koreji je danes 12 študentov obtožila, da so se namerno zredili, da bi se izognili služenju vojaškega roka, ki je v tej državi obvezno.

Profimedia
V Južni Koreji je služenje vojske obvezno za vse mlade moške.

Po trditvah službe za odnose z javnostmi južnokorejske vojske so si študentje klasične glasbe na isti univerzi v Seulu v spletni klepetalnici izmenjali informacije o tem, koliko so se zredili. "Še posebej so pili sok s koščki aloe vere, ki je znana po tem, da dlje kot druga živila ostane v telesu," so navedli v vojski.

Ta je ukano ugotovila z zamudo, saj je študente pred tem že prepoznala kot predebele za vojaščino in jih je zato napotila na civilno služenje. Dva sta ga že opravila, četverica ga opravlja, šest pa jih še čaka na mesta v javnih službah.

Služenju vojske se lahko izognejo zgolj nosilci olimpijskih medalj oziroma medalj z azijskih iger.

Do informacij o tem, da so se študentje namerno zredili, je vojska po lastnih navedbah prišla s pomočjo "forenzične digitalne tehnologije", kar verjetno pomeni, da je videla sporočila mladeničev v spletni klepetalnici.

Primer je predala tožilstvu, ki bo odločilo, ali bodo mladeniče sodno preganjali. Če bodo na koncu obsojeni, bodo morali znova opraviti zdravniški pregled in morda bodo vendarle pristali v vojski.

Najmanj 21 mesecev

V Južni Koreji je služenje vojske obvezno za vse mlade moške, traja pa najmanj 21 mesecev. V vojsko morajo mladeniči vstopiti pred 28 letom. Tisti, ki so predebeli ali presuhi ali tisti, ki imajo določene bolezni oziroma invalidnosti, so služenja vojske oproščeni, morajo pa namesto tega opraviti delo v javnih službah, na primer na sodiščih ali v knjižnicah.

Služenju vojske se lahko izognejo zgolj nosilci olimpijskih medalj oziroma medalj z azijskih iger.