Zanimivosti

Čas je za oskrbo okrasnih trajnic

Zoran Franc
8. 9. 2018, 21.40
Deli članek:

V naše vrtove in gozdove se že tihotapi jesen. Trenutno je tudi najboljši čas, da presadimo in razsadimo trajnice, ki so se čez leto preveč razrasle.

Dreamstime
trajnice v razrastu

Če smo trajnice zgodaj spomladi posadili na rastišča, ki jim ustrezajo, so se do danes že močno razrasle. Zato sta meseca avgust in september najprimernejša za presajanje. Seveda ne bo nič narobe, če jih boste presadili oktobra, če bo še topel in razmeroma suh. Trajnice so namreč v tem delu leta v polnem razrastu, zato jih bomo tudi veliko lažje ločili, izbrali in razporedili po gredah na okrasnem vrtu, saj imamo že predstavo, kako se bodo naslednje leto razbohotile.

Zakaj presajamo jeseni?

Najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na uspešno rast presajenih trajnic jeseni, je ta, da je zemlja v tem času še topla. Rastline se bodo tako do zime že močno ukoreninile in naslednjo pomlad posledično že bujno odgnale. Močno razvit koreninski sistem bo pripomogel, da bodo veliko uspešneje preživele naslednje poletje, tudi brez zalivanja, kot pa nove sadike, ki jih boste prinesli v lončkih. In še nekaj je, kar šteje: jeseni je dovolj dežja, da rastlinic ne bo treba dodatno zalivati.

Jesensko obrezovanje trajnic

Pri sajenju trajnic, katerih nadzemni deli čez zimo ne propadejo, bodite vseeno nekoliko previdnejši, še zlasti kar zadeva sušo in zalivanje. Če bo jesen še izjemno topla, zima pa bo pretežno suha, rastline kljub vsemu zalijte, da ne bodo trpele suše.

Uredite trajnice

Poznamo več vrst trajnic in večina je takšnih, ki jim nadzemni deli propadejo. Pri rastlinah, ki jih nočne zmrzali uničijo, pazljivo odrežite zamrznjene dele in hkrati odstranite tudi vse zgnite dele, saj bodo nadzemni deli precej skazili videz vrta. Spet druge rastline, pri katerih se nadzemni deli lepo posušijo, po želji obrežite in oblikujte ter tako poskrbite, da bodo spomladi spet lepo odgnale. Čez zimo lahko pustimo tudi večino okrasnih trav in posušene ostanke porežemo ali zažgemo šele spomladi. Prav tako lahko pustimo hermelike, ameriški slamnik, jesenske astre in druge, ki se jeseni lepo posušijo.