Avgustovske radosti

Še zmeraj zalivamo, a predvsem obiramo

Z.F.
18. 8. 2018, 18.04
Deli članek:

Avgust je za vrtičkarje mesec razkošja in mesec, ko smo za trud od zgodnje pomladi bogato nagrajeni. V tem mesecu predvsem vlagamo zelenjavo in sadje, lahko se odločimo tudi za poletno cepljenje in nove nasaditve.

Dreamstime
Rastline zalivamo, gnojiti pa jih počasi nehamo.

Avgust je tudi mesec, ko začnemo obirati slive, razveselijo nas tudi breskve, marelice, nektarine, hruške in nekatere zgodnje sorte jabolk. Pri poznejših sortah pa že opažamo veselo debelitev, zato veje, ki so izjemno polne, podpremo.

Razsadimo jagode

Tudi v avgustu še skrbimo za redno okopavanje, zalivanje in zaščito z zastirko. Pomembno je, da sproti pobiramo pridelke. Z gnojenjem počasi prenehamo.

Ne pozabimo tudi na jagode. Če smo nove poganjke ali živice že sproti potikali v lončke, da so se v njih lepo ukoreninile, jih bomo lahko kmalu presadili na svoje. Če se živice še niso ukoreninile, jih pustimo do prihodnjega leta.

Še zalivamo, a manj gnojimo

Paradižnik je v popolnem zorenju. Glede na precej sončne dni z visokimi temperaturami ga izdatno zalivamo, a le zvečer. Pazimo, da sproti odstranjujemo spodnje liste, ki se začnejo barvati, saj paradižnik tako ubranimo pred plesnijo. Zalivamo tudi papriko, ki se v teh tednih že lepo barva in zgolj še pridobiva na velikosti. Rastline počasi prenehamo gnojiti. Tu in tam jim lahko privoščimo koprivno gnojilo, a raje skrbimo, da bomo rastline zavarovali pred škodljivci. Uporabljamo zgolj še naravna sredstva, saj so na rastlinah že plodovi. Pripravimo jih iz njivske preslice, kombinacije čebule in česna, kopriv in podobnega.

Steblom, ki se še zmeraj vzpenjajo visoko v nebo, odščipnemo vrhove, saj se bodo tako plodovi lepše razvili in normalno dozoreli. Pazimo na pojav plesni in premočno pripeko. 

Avgustovska setev

Na vrtu je nastalo že nekaj praznih mest, od solate, nizkih sort fižola in zelenjave, ki rodi v začetku poletja. Tja posejemo hitro rastočo rukolo, radič, blitvo, špinačo, tržaški solatnik, zimski por, česen in drugo zelenjavo, ki jo želimo nabirati še v pozni jeseni ali zgodaj spomladi. Seveda je zdaj tudi primeren čas za setev solat, ki bodo oblikovale glavice sredi septembra. Ne pozabimo še na kitajsko zelje, korenček, špinačo, blitvo, kolerabo, konec meseca pa mesto namenimo še čebuli majski srebrnjak.