Nasiten in zdrav

Z grahom nad utrujenost in slabo voljo

Zoran Franc
18. 8. 2018, 11.00
Deli članek:

Grah je za fižolom druga največkrat uporabljana stročnica v prehrani po vsem svetu. Nekako skromnega videza, ne prav zahteven za pridelavo, po svoji sestavi pa pravo superživilo, ki se ponaša tudi z bogato zgodovino.

Dreamstime
Grah velja za idealno živilo za športnike, dviguje pa tudi razpoloženje.

Grahova zrna so našli že v izkopaninah iz kamene dobe, v grobnicah egipčanskih faraonov, v starogrških grobovih. Danes ga uporabljamo tako svežega kot posušenega, a največkrat celo zamrznjenega. Posušenega pripravljamo kot druge stročnice, torej s predhodnim namakanjem, uporabna je tudi grahova moka. V nekaterih naših trgovinah lahko najdete tudi testenine iz grahove moke.

Dreamstime
Malica z grahom vas bo hitro nasitila in poskrbela, da hitro preženete lakoto.

Pokusite tudi sladkorni grah

Uživamo predvsem grahova zrna, okusne užitne stroke pa ima predvsem sladkorni grah, pogosta sestavina zlasti v kitajski oziroma azijski kuhinji. V sezoni zorenja se ga je dobro najesti v čim večjih količinah, najbolje seveda sveže nabranega in oluščenega, saj začne po tem, ko ga oberemo, hitro izgubljati svoje koristne lastnosti.

Uredite nivo slabega holesterola

Grah je odlična hrana za ptice in tudi druge živali. Zato bodite pozorni, da ga ne pozobajo pred vami. Zavarujte ga z mrežo in vejami, po kateri se bo vzpenjal v zrak. 

Grah velja za idealno živilo za športnike, saj je izredno bogat z beljakovinami, pri tem je pomembno, da vsebuje tudi veliko magnezija, ki omogoča, da telo beljakovine sploh lahko izkoristi. Skodelica graha ima manj kot 100 kalorij, vsebuje pa veliko vlaknin, vitamina A, vse vitamine skupine B, ki nižajo raven sladkorja in slabega holesterola; med drugim je tudi dober vir vitamina C ter poleg že omenjenega magnezija tudi cinka, fosforja, kalija, železa, bakra in mangana, vsebuje veliko antioksidantov, maščobe omega 3 ... Dobra porcija graha organizmu da več kot deset zrezkov, pravijo.

Drugi superučinki

Grah pospešuje razstrupljanje telesa; odpravlja utrujenost in izboljšuje razpoloženje; deluje pomlajevalno in poživljajoče; krepi živčevje in nas tudi duševno »prebudi«; pospešuje presnovo; pomaga pri zaprtju; krepi lase in vezivna tkiva; izboljšuje vid; pomaga pri anemiji; uravnava krvni tlak in raven sladkorja v krvi ... Preventivno naj bi učinkoval celo pri osteoporozi, raku želodca, alzheimerjevi bolezni, artritisu in bronhitisu.

Grah za dobro voljo

Morda se vam je kdaj že zgodilo, da ste si ga zaželeli, ko niste bili najboljše volje. Z razlogom, grah namreč vsebuje tudi veliko serotonina, tako imenovanega hormona sreče, ki hkrati znižuje raven stresa.