Podjetno

Z namizno igro do bogastva

Rok Nose / Dolenjski list
9. 8. 2018, 20.30
Deli članek:

Footable se imenuje nova namizna družabna igra, ki jo je izdelal Igor Kašič z Mirne in bi lahko postala konkurenca priljubljenemu monopoliju.

Rok Nose / Dolenjski list
Igor Kašič je ustvaril novo namizno družabno igro za vse ljubitelje nogometa.

Ker so ga zmotila pravila pri igranju neke druge družabne igre, je Igor razmišljal, da bi naredil svojo. Na začetku leta je prišel do ideje, da bi jo povezal z nogometom, s katerim se rekreativno ukvarja že od mladih nog. Na bel risalni papir je zarisal igralno ploščo v obliki atletskega kroga, znotraj katerega je nogometno igrišče, k igranju pa je povabil svoje prijatelje, s katerimi so družno nadgrajevali pravila, da je igra postala še bolj zanimiva in napeta. »Tekma lahko traja samo trideset minut, lahko pa tudi poldrugo uro,« pravi Igor.

Primerna za vse

Za igralno ploščo lahko sede tudi osem ljudi. Primerna je tako za otroke kot tudi starejše. »Moja nečakinja je stara osem let, in ko smo igrali, je že zmagala. Z metanjem kocke se premikaš naprej po poljih na igralni plošči. Lahko prideš na polje, ki prinaša dobro oziroma slabo karto, rumeni karton, odigraš navidezno tekmo, počivaš en krog in podobno,« igro na kratko opiše Igor. »Vsak igralec ima na začetku tri dobre karte. Eno polje na igralni plošči se imenuje tudi tekma. Če sta na tem polju vsaj dva igralca, se odigra navidezna tekma. Zmaga tisti, ki vrže večje število na kocki, zmagovalec pa prejme tri točke. Če je tekma neodločena, se vsakemu dodeli ena točka v skupnem seštevku. Igralec lahko pridobi dodatne točke tudi z zbiranjem treh enakih kart s pokali, ki jih prejme na polju lovorika,« še dodaja.

Rok Nose / Dolenjski list
Igra ne zahteva pretiranega nogometnega znanja, pri metanju kocke je treba imeti le veliko sreče.

Prijatelji navdušeni

S prijatelji so odigrali že kar nekaj iger in po njegovih besedah so bili njihovi odzivi zelo dobri. »Ker se vedno nekaj dogaja, igra hitro mine,« pravi naš sogovorec. Igra ne zahteva pretiranega nogometnega znanja, pri metanju kocke je treba imeti le veliko sreče. Pomaga tudi, če pravi trenutek unovčiš dobre karte, ki si jih nabereš med potovanjem po krogu.

Čas ima do konca avgusta

Za izdelavo prvih izvodov igre se je Igor konec minulega meseca odločil za množično zbiranje denarja na spletni strani, ki je posebej namenjena podpori takšnih projektov. Potekalo bo do konca avgusta, in če mu bo uspelo zbrati 14.000 evrov, bo projekt zaživel. Na spletni strani lahko ljudje prispevajo pet evrov, če nakažejo 40 evrov, dobijo tudi igro, če bo projekt uspel, če plačajo 60 evrov, pa dobijo igro z natisnjenim njihovim imenom in priimkom na škatli. »Verjamem, da mi bo uspelo,« je optimističen Igor, sicer tudi občinski svetnik Občine Mirna, ki je takšen način zbiranja denarja videl v oddaji Prava ideja na nacionalni televiziji.