NAJ NE OVENE

Poskrbite, da bo cvetje v vazi cvetelo dlje časa

Zoran Franc
12. 8. 2018, 09.00
Deli članek:

Stebla odrežite poševno, da bodo rastline lažje srkale vodo. Vaze ne postavljajte v bližino sklede s sadjem ali zelenjavo. Za rezanje cvetja uporabite ostre nože in vrtne škarje, saj s topimi poškodujete stebla.

Dreamstime
Cvetja nikar ne nabirajte čez dan, saj bo hitreje ovenelo.

V pogledu na sveže cvetje boste uživali dlje, če boste vsak drug dan zamenjavali vodo, sproti krajšali stebla in cvetje varovali pred neposredno sončno svetlobo in pihanjem klimatske naprave.

Triki za več cvetoče svežine:

ASPIRIN

Znižuje vrednost pH vode ter zmanjšuje razvoj bakterij, glivic in plesni, ki bi se sicer nakopičile v vazi. Preden postavite šopek v vazo, mlačni vodi dodajte tableto aspirina in nekoliko premešajte. Pripravite tudi mešanico za pršenje cvetja.

BAKREN KOVANEC

Baker bo deloval kot sredstvo, ki vodi dodaja kislost, kar bo preprečilo nastajanje bakterij. Vodi primešajte še žličko sladkorja, kar bo rastlini zagotovilo dodatna hranila.

VODKA IN SOL

V vazo s cvetjem dodajte nekaj kapljic vodke in žličko soli. Tako boste preprečili razvoj bakterij, hkrati pa zagotovili hranilo za cvetje. Postopek ponovite vsakič, ko zamenjate vodo.

KIS IN SLADKOR

Litru vode dodajte dve žlici belega kisa, ki bo deloval antibakterijsko. Dodajte še dve žlički sladkorja in poskrbite za hranila. Cvetje bo ostalo sveže tudi do 10 dni.

GAZIRAN SOK IN LIMONA

Rože obožujejo gazirane napitke z dodatkom limone ali limete. Postavljene v takšno mešanico bodo ostale sveže tudi do dva tedna. Idealna mešanica je 60 ml gaziranega soka in nekaj kapljic limoninega soka.

Pomembno je tudi, da je vaza, v katero vstavljate cvetje, čista, saj tako preprečite napad bakterij in prehitro venenje cvetja. Vodo menjujte vsak drug dan in pri tem temeljito čistite vazo. Z rednim čiščenjem boste poskrbeli, da se ne razmnožijo alge. Bodite pozorni, da se stebla ne dotikajo dna, saj bodo sicer hitreje zgnila.

Kis, sol in jajčne lupine

Pri vsaki menjavi vode vazo dobro očistite. To storite z mešanico vode, kisa in soli ter zdrobljenimi lupinami jajc, ki bodo hitro opravile z bakterijami in vodnim kamnom. Še preden pa boste cvetje ponovno razvrstili v vazo, odščipnite uvele spodnje liste in liste, ki so pod gladino vode. Stebla zmeraj odrežite pod kotom 45 stopinj z ostrim nožem ali vrtnimi škarjami in rezano cvetje takoj postavite v vodo.

Vrtne škarje in mlačna voda

Uporabi navadnih škarij se raje izognite, saj lahko prelomijo in poškodujejo stebla, zaradi česar cvetje hitreje ovene. Čisti rezi omogočajo tudi boljši dotok vode in hranil do cveta. Voda, v katero boste razporedili cvetje, naj bo mlačna, in ne hladna. Pazite tudi, da vaza ne bo prenatrpana s cvetjem, saj bo cvetje tako hitreje ovenelo.

Stran od sadja in zelenjave

Cvetja ne postavljajte v bližino sadja in zelenjave, saj slednje v fazi zorenja proizvaja plin etilen, ki povzroči, da cvetje hitreje ovene. Če želite šopek ohraniti dalj časa svež, cvetje na spodnji strani popršite z lakom za lase. Da voda ne bi zaudarjala, ji dodajte nekaj kapljic belila.

Cvetje nabirajte zjutraj

Če nabirate vrtno cvetje, to počnite zjutraj. Cvetje, nabrano čez dan, bo hitreje ovenelo, saj toplota in sonce iz cvetov posrkata več vlage in hranil. V določenih steblih nekaterih cvetov se ustvari tudi neprepustna pregrada, ki ne dovaja vode do cveta, zato lahko stebla nekajkrat prebodete s šivanko.