STOP POTENJU!

Ali veste, katera živila vas grejejo in katera ohlajajo

Zoran Franc
7. 8. 2018, 07.05
Deli članek:

Ledeno mrzla voda, sladke gazirane pijače, vroči čaji, suhomesni proizvodi in kava naše telo v vročih dneh dodatno segrevajo in povzročajo izdatno potenje. Posezite raje po sadju in zelenjavi ter si povrnite elektrolite in vodo.

Dreamstime

V vročih poletnih dneh se, če je le mogoče, izogibajte hrani, ki segreva telo. Izogibajte se uživanju rdečega mesa, čebule, pikantnih začimb, maščob in alkoholnih pijač, saj takšna hrana in pijača povzročata občutek težkega želodca, posledično pa se pojavita znojenje in dehidracija.

Kaj izbrati?

Poleti je treba prednost dati preprostim jedem: žitaricam, zelenjavi, sadnim solatam, ki so bogate z vitamini in minerali ter so odličen vir tekočine. Dobra izbira je tudi jogurt, ki ga lahko uživate za zajtrk, malico ali za večerjo. Poln je zdravju koristnih bakterij, ki nas ščitijo pred nezaželenimi trebušnimi težavami, in je idealna hrana za osvežitev v vročih poletnih dneh.

Jogurt obožujejo povsod

Če se ozremo po kulinariki dežel z večnim poletjem, hitro ugotovimo, da se jogurt pogosto znajde v tradicionalnih receptih. V Indiji ga uporabljajo za pripravo tradicionalnega osvežilnega napitka lassija, Grki pripravljajo znamenito osvežilno solato tzatziki, Turki omako iz jogurta, ki jo najdemo tudi v kebabu.

Voda, voda, voda

Nutricionisti svetujejo, da v poletnih mesecih še izdatneje posegamo po vodi in pijemo ne glede na to, ali smo žejni ali ne. Potrebno je zavedanje, da so izsušene in lepljive ustnice ter občutek žeje že znak, da smo dehidrirani. Pijte manjše količine, a pogosteje. Nič ne bo narobe, če boste namesto po vodi posegli po sveže iztisnjenih sokovih. Odlične izbira je tudi limonada.

Ne premrzlo!

Telo se v veliki vročini hladi z znojenjem, prek katerega izloča strupe, a hkrati tudi elektrolite in vodo, ki jih je treba neprestano nadomeščati. Zapomnite si, da se je smiselno izogibati hladnim pijačam, saj telo ohladijo le kratkotrajno in na dolgi rok povzročajo težave. Pitje hladnih pijač izzove krčenje žil, s čimer se prekine potenje. Poleg tega hladne pijače ohladijo le zgornji del prebavnega trakta in učinek hladu deluje ravno nasprotno, saj nam še poveča občutek vročine. Da bi kar najbolje nadomestili izgubljeno tekočino in se osvežili, pijte mlačno vodo. Takšno temperaturo naj imajo tudi druge pijače; priporočamo predvsem pitje čajev in sveže iztisnjenih sokov. Če se močneje potite, posezite po izotoničnih pijačah, ki bodo hitro nadomestile tekočino in izgubljene elektrolite.