NAJPREJ V VREČKO, NATO NA ODPAD

Kaj vam krade denar iz denarnic?

Zoran Franc
30. 7. 2018, 21.30
Deli članek:

Danes je obisk trgovine skorajda vsakodnevna obveza in tisto, česar nimamo, bomo zagotovo našli na preobloženih policah. Veliko hrane nam ostaja in žal kasneje tudi konča v smeteh. Denar pa kar kopni. Zakaj?

Dreamstime
V trgovino nikar lačni, saj lačne oči kupijo več kot site!

Potrošniška družba nas skorajda sili v vsakodnevne potrebe po še več in več, če je le mogoče. Zakaj bi kupili jabolka le ene vrste, če pa lahko kupimo tri ali štiri vrste. O, jabolka pete vrste pa so v akciji, zato jih bomo kupili kar cel zaboj! Čez mesec dni bomo ugotovili, da smo jih iz  zaboja pojedli le slab kilogram, zanje pa ne glede na znižano ceno odšteli občutno preveč. Obstaja rešitev oziroma drugačno ravnanje?  

Dreamstime
2-krat na teden načrtujte nakupe in jih tako omejite.

LASTNA VREČKA

Preden se odpravite v trgovino, ne pozabite na vrečko za večkratno uporabo ali košaro. Privarčujte in z nakupom manj plastičnih vrečk tudi obvarujte naravo.

NAČRTUJTE NAKUP

Preverite, ali ima izbrana trgovina dneve z izdelki v akciji, in to tudi izkoristite. Tudi sicer namesto vsak dan raje kupujte dvakrat na teden in tako prihranite.

NA KONEC POLICE

Sadje, zelenjavo in druga živila zmeraj izbirajte čim dlje od roba police, zadaj, saj se tam praviloma skrivajo najbolj sveži izdelki, z daljšim rokom uporabe.

NAREDITE SEZNAM

Pred odhodom v trgovino razmislite, katero živila potrebujete, razmislite tudi o drugih potrebščinah, ki so pošle. Najbolje bo, če boste nekje v kuhinji shranili beležnico in sproti dopisovali, kaj gre h koncu in kaj potrebujete. Razmislite tudi o kuhanju in ga načrtujte. Če boste vedeli, kaj bo za kosilo, boste veliko lažje določili sestavine, ki jih morate kupiti. Beležnica naj bo tako tudi vaš stalni spremljevalec v trgovini. Šli smo še korak dlje. Spletne aplikacije vam omogočajo, da si beležnico naredite kar na telefonu in jo delite z vsemi družinskimi člani, ti pa lahko nato na seznam dodajajo živila in predmete ali jih odstranjujejo. Ena izmed takih aplikacij je Google Keep. Vse, kar potrebujete, je spletna pošta, da se lahko vpišete v aplikacijo. Preprosto, kajne?

NIKOLI LAČNI

V trgovino se nikoli ne odpravite lačni. Če pa se to zgodi, si med nakupom privoščite žemljico ali čokolado in čim hitreje potešite lakoto. Lakota je po navadi tista, ki povzroči, da se v košari znajde sicer vse potrebno, a tudi ogromno tistega, česar ne potrebujete.

SLEDITE AKCIJAM

Kljub temu da zmeraj znova preklinjamo nad polnimi nabiralniki, iz katerih štrlijo reklame, te vendarle niso tako slabe. Reklamni oglasi velikokrat vsebujejo kupone, s katerimi lahko ob nakupovanju prihranite tudi do 50 odstotkov vrednosti določenih izdelkov.  

PRIMERJAJTE CENE

Vzemite si čas in pri listanju reklamnih letakov primerjajte cene. Preverite, kje se nakup najbolj izplača in ali je cena primerljiva tudi s kvaliteto. Sicer pa raje upoštevajte pravilo, naj kvaliteta prevlada kvantiteto.