Negativni ljudje so neizbežni v vašem življenju, vendar jim ni treba posvečati preveč pozornosti niti zanje trošiti energije.
Toda kako določiti mejo? Razkrivamo pet znakov, ki pomenijo alarm, da ste takim ljudem dali preveč prostora v svojem življenju.

1.  ZNAK
Pogosto govorite o njih

Govorjenje o negativnih ljudeh ne pomaga pri zdravljenju vaših frustracij. Pravzaprav to samo slabša vaše stanje. Več ko govorite o njih, bolj vplivajo na vas in več prostora zavzemajo v vašem življenju. Vsaka minuta, ki jo namenite temu, da govorite o njih, pomeni, da ste pripravljeni metati stran svoj čas za take ljudi, torej vplivajo na vas. Porabite svoj čas za bolj produktivne stvari.

2.  ZNAK
Razmišljate o njih tudi, kadar niso v vaši bližini

Če se ujamete pri razmišljanju o nekom, ki vas nervira, to pomeni, da mu namenjate veliko preveč pozornosti. Kajti bolj ko mislite na to osebo, več časa porabite zanjo. Če ste se z njo pogovarjali eno uro, nato pa dve uri razmišljali o tem, ste torej zanjo porabili tri ure, kar je absolutno nepotrebno.

3.  ZNAK
Omejujejo vaše življenje

Ste pri sebi zasledili kakšno tako ali podobno izjavo: »Vsako leto so moji prazniki uničeni, ker pride moja sestra« ali »Nikoli ne bom uživala v svojem delu, dokler imam takega šefa«? To pomeni, da si omejujete življenje zaradi takšnih ljudi. Vsakič ko rečete, da je nekaj odvisno od neke negativne osebe, pokažete, da namenjate pozornost in pomembnost osebi, ki vam s svojim obnašanjem kvari razpoloženje.

4.  ZNAK
Vplivajo na vaša čustva

Če se frustrirate ali ste jezni zaradi obnašanja nekoga, morate nehati dajati pomen takšnim ljudem. To kaže, da jim dovoljujete vplivati na vaša čustva in vas lahko zelo vznemirijo. Vsakemu, ki vam nekaj pomeni, uspeva prav to – učinkovati na vaše občutke. Če na vaša čustva vpliva oseba, ki vam povzroča žalost, jezo, tesnobo, razočaranje, nervozo, je skrajni čas, da to spremenite.

5.  ZNAK
Negativno vplivajo na vaše obnašanje

Kadar ste obkroženi z negativnimi ljudmi, se pogosto dogaja, da prevzamete njihov način obnašanja. Če oni lažejo, varajo, kradejo, vas ogovarjajo za hrbtom ali spletkarijo, si boste morda zaželeli početi enako; če jih ne morete obvladati, se jim pač pridružite. Morda boste začeli objavljati statuse na družbenih omrežjih z zlobnimi komentarji, čeprav po navadi ne počnete takih stvari. Če pri sebi opazite takšne oblike pasivne agresije, je skrajni čas, da potegnete črto in prevetrite svoje vrednote.

Kako povrnete moč v svoje roke?

Vedno obstajajo načini, da si povrnete moč in se oddaljite od negativnih ljudi. Morda se ne morete vedno fizično distancirati od vseh takšnih oseb, lahko pa postavite zdrave psihične meje, da ne boste škodovali sebi. Poskušajte se osredotočiti na bolj produktivne stvari v svojem življenju. Na tiste, kjer lahko nadzorujete svoje obnašanje, čustva in misli. Ne dovolite, da nekdo drug to počne namesto vas.