Zanimivosti

Cider: nepogrešljiva družba na osvežilni zabavi

Oglasno sporočilo
30. 7. 2018, 14.14
Posodobljeno: 30. 7. 2018, 14.17
Deli članek:

Kaj dobite, če povežete dišeča, sočna jabolka, mehurčke in svojo najboljšo družbo? Odgovor je na dlani: zabavo s ciderjem. Kako tudi ne, saj so se ob tej pijači zabavali že stari Grki. A od tedaj do danes se je njegova receptura še izpopolnila.

Promocijski material
Jabolčni tat

Cider je pijača, ki je v osnovi narejena iz jabolk. Ima relativno nizek odstotek alkohola (med 4 in 6 odstotki) in je gaziran. Tako gre za osvežilno pijačo, ki s pravim izborom jabolk pridobi pitnost in prijetno sladek okus.

Cider je star več kot 5000 let. Pri njegovi pripravi so bili na pravi poti že stari Grki, verjetno se jim je odlično prilegel po olimpijskih igrah. V pitju cidra so uživali tudi Hebrejci. Iz njihovega poimenovanja »Shekbar«, ki pomeni močna pijača, izhaja današnje ime cidra. Arabci so to osvežilno pijačo predstavili Rimljanom, ki so jo ponesli po celi Evropi. V 16. stoletju je bil tako cider v Franciji celo bolj priljubljen od vina, v Angliji pa je dve desetletji kasneje veljal za elitno pijačo, ki so jo po večini pili plemiči.

Promocijski material
Jabolčni tat

S povečanjem proizvodnje piva v Nemčiji in Ameriki v 19. stoletju se je količina pridelave ciderja zmanjšala. A le za slabo stoletje. V času druge svetovne vojne, ko je primanjkovalo penečega vina, so namreč ciderju začeli dodajati mehurčke. Ti so ponovno hitro povečali priljubljenost pijače, ki je bila sicer dotlej poznana le v negazirani obliki.

Poleg mehurčkov je cider svojo privlačnost krepil tudi z vedno novimi okusi. Do nedavnega je prevladoval le cider z okusom jabolka, v manjši meri tudi z okusom hrušk. Z dodajanjem ostalih sestavin smo dobili današnje moderne ciderje različnih okusov. A vsem tem nepogrešljiva osnova ostaja enaka: jabolčno vino. Prav zato se cider kot pravi Jabolčni tat rad skriva za imenom jabolčno vino ali jabolčnik. Ko ga ulovite, boste ugotovili, da gre za naravno alkoholno pijačo, ki vas osvoji s svojim okusom po jabolkih in svežino v vsakem požirku.

Promocijski material
Jabolčni tat

Pri nas je cider precej nova kategorija alkoholne pijače, sicer pa je zelo popularen v Veliki Britaniji, na Irskem, v Južni Afriki, skandinavskih državah, Avstraliji in Kanadi. Na slovenskem trgu ga boste našli pod imeni dveh blagovnih znamk – vodilnemu Jabolčnemu tatu na trgu dela družbo cider Strongbow, oba pa prihajata iz družine pijač Pivovarne Laško Union. Jabolčni tat se po novem skriva tudi v pločevinki. Gre za odlično »piksno«, ki bo razveselila vse prijatelje na zabavi.

Preostane nam le, da vam zaupamo še ciderjev ritual serviranja. Za vrhunsko doživetje zabave s ciderjem v kozarcu zmešajte tretjino ledu in dve tretjini pijače. Potem pa se brezskrbno prepustite osvežilni zabavi.

www.jabolcnitat.si

»MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO PITJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU«