Poletne počitnice in varstvo

»Pa saj ne more biti ves dan sam doma«

Tea Dečman/Novice Svet24
15. 7. 2018, 11.01
Deli članek:

Počitnice so super, saj se vi in vaš otrok odpočijete od šolskih obveznosti. Kaj pa se zgodi, ko ugotovite, da za štiri tedne potrebujete varstvo?

Dreamstime
Stari starši zelo radi vzamejo vnuke k sebi na počitnice in jih malo pocrkljajo.

Od kod toliko počitnic oziroma prostih dni, se sprašujete? Konec oktobra in na začetku novembra vas čakajo krompirjeve počitnice, konec leta sledijo novoletne, nato konec februarja zimske, pa prvomajske, in seveda potem napočijo tiste glavne, poletne. Štirje tedni, in če imamo srečo in so prazniki na delovne dni, niti ne boste ob veliko dopusta, sicer pa že to lahko pomeni dvajset dni. In poleti dva meseca in en teden. Že štejete dni dopusta? Imate starše, ki še niso upokojeni? Ali si ogledujete programe poletnih počitniških aktivnosti?

Taborniki in skavti so odlična priložnost za otroke, da se naučijo novih, praktičnih veščin, uživajo v naravi in na svežem zraku ter spletajo nova prijateljstva.

VRTEC IN ŠOLA

Bistvena razlika med vrtcem in šolo so prav počitnice. Vrtec je pač odprt in dela vse delovne dni – med šolskimi počitnicami in prazniki so skupine pogosto manjše in se združujejo, a prav nikoli se vam ni treba spraševati, kje bo vaš otrok. Varstvo je zagotovljeno, otrok bo imel hrano in družbo, in tako ste na delovnem mestu brez skrbi. Nekatere osnovne šole pa tudi med poletnimi počitnicami organizirajo počitniško varstvo za otroke, kjer jih animirajo z različnimi dejavnostmi.

BABICE IN DEDKI

Za številne starše je prva in pogosto tudi edina izbira pomoč starih staršev. Če so ti upokojeni in morda tudi živijo blizu, starši nimajo težav z varstvom. Če pa še niso upokojeni, potem družine kombinirajo dopust in počitnice, da je poskrbljeno za vnuke. Težave seveda lahko nastanejo, če stari starši živijo kje dlje, morda nimajo prostora, in še huje je, če se z vami ne razumejo najbolje oziroma otrok svojega časa noče preživljati z njimi. Torej tudi dobro razmislite o svojem odnosu s starši in jih nikar ne pokličite samo takrat, kadar jih potrebujete.

3 mesece počitnic imajo otroci v vsem letu.

VARUŠKE

Ena izmed možnosti je tudi zasebno varstvo. To je sicer najudobnejše in po meri vaših želja, vendar cenovno največji zalogaj.

Dreamstime
Počitnice so za otroke nekaj imenitnega.

ŠOLE

Morda je v bližini vašega doma šola, ki med počitnicami ponuja varstvo za otroke. V tem primeru so včasih dobrodošli tudi otroci, ki sicer obiskujejo drugo šolo.