Kuharski triki

Rešite zažgano meso in biskvit

Z.F. / Novice Svet24
9. 7. 2018, 07.30
Deli članek:

Čeprav kuhate z veliko ljubezni, se kdaj zgodi, da se jed ponesreči.

Dreamstime
Prismojeno jed oplemenitite s čatnijem ali karijem.

Takrat lahko pomoč poiščete v naslednjih nasvetih, ki vam bodo pomagali popraviti napake. Jedi pa bodo kljub nezgodi slastne in primerne, da jih postrežete.

Je pač tako, da se vse vedno ne posreči. A tudi takrat, ko gredo stvari narobe, ni še nič izgubljenega. Še vedno lahko pripravite slastno večerjo, nad katero bodo vsi navdušeni. In tudi največjo zagato lahko rešite z le nekaj preprostimi triki. Naučite se jih.

ZAŽGAN BISKVIT

Biskvit, ki je po vrhu preveč pečen, takoj vzemite iz pečice in zapečen pokrov biskvita ali narastka previdno dvignite. Lep videz rešite tako, da narastek potresete z naribanim sirom in pečete naprej, da se sir stopi. Pri biskvitu je treba najti drugo rešitev. Najbolje bo, če pripravite čokoladno glazuro.

JUHA ALI OMAKA JE PREGOSTA

Da boste dobili pravo gostoto omak, jih razredčite z vodo, juho ali jušno osnovo. Če se bojite, da boste izgubili aromo, lahko dodate tudi kanček vina ali sladke smetane. Sladke omake raje razredčite z mlekom ali vodo, tudi sladka smetana pride v poštev, a ne pretiravajte, saj lahko prevzame okus. V vsakem primeru popravljene omake pokusite, po potrebi še začinite in previdno segrejte. Enako ravnajte z juhami. Če se je ponesrečila paradižnikova ali bučna juha, bo dovolj, če boste dolili vodo, če gre za zelenjavne juhe, ki se hitreje razredčijo, dodajte nekaj jušne osnove ali kocko.

JED SE JE PRISMODILA

Če se to zgodi, jedi nikar ne mešajte in polivajte z vodo, ampak najprej previdno preložite v čisto posodo. Če ima okus po zažganem, ga poskusite prekriti z močno dišečimi začimbami – za pikantne jedi so primerni tabasko, čatni ali kari. Okus boste hitro prikrili tudi z nekaj mleka. Če se je ponesrečilo pri sladkih jedeh, poskusite rešiti problem prav tako z močno dišečimi začimbami, kot so cimet, mandlji, klinčki, marcipan. Odlično pa bo okus prikril tudi pomarančni sok, ki ga uporabite kot dodatek ali izpopolnitev arome.