Ne zatiskajmo si oči

Z morsko soljo kupite tudi del mikroplastike

Zoran Franc/Novice Svet24
8. 7. 2018, 14.00
Deli članek:

Četudi se še tako zelo trudimo paziti na čisto naravo in okolje, si moramo priznati, da smo ji prizadejali veliko škodo. Gre za resen okoljski problem, saj se mikroplastika pojavlja že v hrani.

Dreamstime
1 kilogram soli vsebuje kar 600 različnih delcev plastike.

Morda je prav, da dvignemo sklonjene glave in si priznamo, da smo si težave nakopali sami. Okoljevarstveniki namreč že leta opozarjajo na povečane količine plastičnih odpadkov v oceanih, rekah, potokih, jezerih, gozdovih, skratka povsod. Seveda le redko pomislimo, ko odpadek odvržemo v naravni habitat, da lahko to vpliva na naše zdravje, a še kako. Mikroprastiko spreminjamo v hrano, saj jo nevede zaužijemo z uživanjem morske soli.

BELI UBIJALEC

Sol velja za tihega ubijalca, zaradi katerega posredno zaradi preobremenjenosti notranjih organov vsako leto umre 1,65 milijona ljudi.

KAKOVOST SOLI ALI PLASTIKE?

Naravovarstvenikom je uspelo pripraviti že precej študij, ki se ukvarjajo s problemom, koliko mikroplastike je v soli, ki jo uporabljamo kot dodatek jedem. Izsledki kažejo, da se količina teh delcev iz leta v leto precej povečuje. V eni zadnjih raziskav, ki so jih izvedli kitajski znanstveniki, so ugotovili, da kilogram soli v povprečju vsebuje kar 600 različnih mikroskopsko majhnih delcev plastike, kar pomeni, da v 60 odstotkih ob soli uživamo tudi plastične delce.

MANJ SOLI, MANJ PLASTIKE

Dnevno priporočen vnos na odraslo osebo je pet gramov soli, kar je približno ena čajna žlička. A težava je, da v povprečju zaužijemo do dve čajni žlički oziroma do 10 gramov soli dnevno, kar je precej preveč, kot je potrebna in priporočena količina. Podatek je že sam po sebi problematičen, ob tem pa moramo upoštevati tudi dejstvo, da s soljo v telo najverjetneje vnašamo tudi precej mikroplastičnih delcev. Zato tam, kjer je le mogoče, sol zamenjajte za drugo naravno alternativo, še bolje pa bo, če boste zmanjšali količino in vnos. Ne takoj, a postopno. Sicer pa se kot odlična alternativa ponujajo kis, limone in limete, ki bodo hrani dali nove razsežnosti in igre z okusi. Če se boste odločili za agrume, pa boste okrepili zdravje s še nekaj dodatnega vitamina C.

Dreamstime
Alternativa soli so agrumi in kis.

ZDRAVA MEJA

Nutricisti so predvideli, da človek za normalno delovanje dnevno potrebuje vsega le 1,4 grama soli. Vse, kar presega to mejo, je že nevarno za zdravje. Sol povzroča okvare ledvic, sladkorno bolezen, osteoporozo …

Dreamstime
Bomo še tako nemarno ravnali z naravo?