Vaje

Poskrbite za dobro plavalno kondicijo

T.D./Novice Svet24
1. 7. 2018, 16.00
Deli članek:

Plavanje in čofotanje v prijetno hladni vodi ni le osvežujoča in poživljajoča poletna aktivnost, je tudi ena izmed najučinkovitejših rekreacij za vse ljudi.

Dreamstime
Plavanje je ena najboljših vrst rekreacije, saj pripomore k večji gibljivosti sklepov; tako je priporočljiva za ljudi, ki trpijo za artritisom ali fibromialgijo.

Če ste med tistimi, ki si plavanje privoščijo le med poletnim dopustom, veste, kako težak je prvi skok v vodo. Že po nekaj zamahih bolijo roke, še posebej ramena, noge pa se hitro utrudijo. Da bi se temu izognili, je treba že pred odhodom na morje mišice pripraviti na plavanje. Priporočamo vaje, ki krepijo roke in ramenski obroč ter učvrstijo noge.

3 serije po 15 ponovitev vaj naredite vsak dan.

RAZTEG TRICEPSOV

Medtem ko stojite, dvignite desno roko nad glavo. Pokrčite komolec in ga primite z levo roko. Za glavo ga potisnite navzdol in v tem položaju zadržite 30 sekund. Ponovite še na drugo stran.

RAZTEG RAME

Stojte ali sedite v pokončni drži in z glavo v nevtralnem položaju. Dvignite desni komolec in ga z levo roko potisnite proti levi rami. Položaj zadržite 30 sekund. Ponovite še z drugo roko.

Dreamstime
Dvignite desni komolec in ga z levo roko potisnite proti levi rami.

RAZTEG VRATU IN GLAVE

Stojte ali sedite z dvignjenim prsnim košem in pogled usmerite naprej. Nežno potisnite brado nazaj, da ustvarite podbradek, ne glejte navzgor ali navzdol, temveč naravnost. Z roko primite vrh glave in jo nežno potisnite vstran. Zadržite 30 sekund. Ponovite še na drugo stran.

KALORIJE

Ob zmernem plavanju lahko v pol ure pokurite 200 kalorij in si tako mimogrede tudi izoblikujete postavo. Plavanje krepi mišice.

RAZTEG ROKE

Stojte tako, da je desna stran telesa obrnjena proti steni ali okvirju vrat. Z desno roko se v višini ramen naslonite na steno in se počasi obračajte na levo, da začutite napetost. Zadržite za 30 sekund.

RAZTEG ZADAJ

Stojte pokončno, roke naj bodo sklenjene za hrbtom. Potisnite ramena nazaj in približajte lopatici drugo proti drugi. Dvignite roke, kolikor lahko. Biti morajo čim bolj iztegnjene. Zadržite položaj 30 sekund.

Ob redni vadbi pa ne pozabite tudi na ustrezno prehrano. Pomembne so predvsem zadostne količine magnezija, ki se skriva denimo v špinači, ohrovtu, mandljih. Magnezij je namreč ključen mineral za optimalno delovanje mišic.