Vse zaradi plastičnega lončka

Gejevski labodji par zaradi vse hujšega nasilništva odstranili z avstrijskega jezera

S.R.
27. 6. 2018, 14.10
Posodobljeno: 27. 6. 2018, 15.44
Deli članek:

Z obale avstrijskega jezera Grundlsee so morali na silo odstraniti homoseksualni labodji par, ki se je pri zaščiti svojega gnezda posluževal vse nasilnejših metod.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Napadi dveh labodov, ki sta na vse kriplje branila »otročička« v svojem gnezdu ob jezeru Grundlsee na avstrijskem Štajerskem, so postajali vse nasilnejši. A okoljevarstvenike je najbolj šokiralo dejstvo, da je šlo za par labodov moškega spola, ki je med seboj stkal neločljivo vez in ki v svojem gnezdu ni ujčkal svojega biološkega potomca, temveč najmanj en pisan plastičen lonček. Laboda si s tem dejstvom nista belila že tako bele glave, temveč sta se varovanja lotila z vso resnostjo, pri čemer sta uporabljala skoraj smrtonosne prijeme.

Nase sta opozorila že lansko poletje, ko sta z agresivnimi gestami odvračala približujoče se ljudi in čolničke, letos pa je njuna napadalnost »dosegla povsem nove razsežnosti,« je za Kleinezeitung dejal župan občine Grundlsee Franz Steinegger, ki je pojasnil, da sta »skakala na kopalce in jih poskušala utopiti.« Čeprav niso zabeležili smrtnih žrtev, so bili nasilja deležni številni kopalci in naključni mimoidoči, ki so komaj odnesli celo kožo. Nekateri med njimi so utrpeli hujše poškodbe, še več pa jih je pristalo v bolnišnici. Eden je v spomin na družinsko ljubezen domov odnesel globoko rano na glavi. »Hitro smo morali ukrepati, nikakor pa nisem imel srca, da bi nanju naščuval lovca,« še pravi župan. Nasilneža sta tako pristala v ograjenem ribniku v zavetišču za prostoživeče živali na Tirolskem. Ni znano, ali je bil selitve v drugo zvezno deželo deležen tudi njun plastičen lonček.