Stranišče

Avto je veliko bolj umazan kot vaš dom

Z.F./Novice Svet24
25. 6. 2018, 09.00
Posodobljeno: 25. 6. 2018, 09.02
Deli članek:

Ste tudi vi med tistimi, ki za čiščenje zunanjosti svojega jeklenega konjička vsak teden najdete vsaj uro časa? Lepo, pa čiščenje notranjosti? Avto velja za idealno gojišče bakterij in mikroorganizmov.

Dreamstime
700 različnih vrst bakterij živi na volanu in menjalniku, medtem ko jih je na javnem stranišču 80.

Če tudi vi menite, da med najbolj umazane dele avtomobila spadajo platišča in podvozje, ste se zmotili. Najbolj umazana dela avtomobila sta poleg prtljažnika še volan in menjalnik. Seveda pa se mesta umazanije hitro širijo, če v avtu jeste in pustite naokoli ležati smeti in ostanke hrane. Anketa, ki so jo izvedli na britanski univerzi, je pokazala, da tretjina voznikov notranjost avtomobila očisti le do štirikrat letno, 40 odstotkov voznikov v avtu redno pije, naj gre za jutranjo kavo ali kak drug napitek, nič manj pa ni tistih, ki se v avtomobilu tudi prehranjujejo.

PRTLJAŽNIK

Ta po mnenju strokovnjakov še vedno kraljuje po številu bakterij. Tam na kvadratnem centimetru živi kar 1000 bakterij, največ tistih, ki povzročajo zastrupitve s hrano. Zato naslednjič, ko boste čistili svoj avto, ne pozabite očistiti tudi prtljažnika, saj tja navadno odlagamo tudi nakupovalne vrečke s hrano. V odlično pomoč bo za začetek sesalnik, še bolje bo, če si boste omislili mokro sesanje.

Dreamstime
Vsaj enkrat mesečno očistite vetrobransko steklo z notranje strani, saj se na njem nabirajo ostanki dima. Sicer pa redno praznite pepelnik in avto redno zračite.

VOLAN IN MENJALNIK

Kolikokrat si umijete roke, preden sedete v avtomobil? Volan in menjalnik sta bolj umazana kot javno stranišče. Na kvadratnem centimetru je kar 700 različnih bakterij, medtem ko jih je na javnem stranišču 80. Svetujemo vam, da volan, menjalnik pa tudi kljuke redno čistite z dezinfekcijskimi sredstvi ali robčki vsaj enkrat mesečno. Odlično bo težave odpravila mešanica kisa in detergenta.

SEDEŽI

Posebno v poletnih mesecih, ko se po koncu delovnega dne usedemo v razgret avto, na sedežih pustimo ogromno znoja in maščobe s kože. K dodatni umazaniji pa prispevajo še prah in druge nečistoče, sploh če smo vestni jedci, medtem ko vozimo. Morda je bolje, da ne razmišljamo o bakterijah, če prevažate še hišne ljubljenčke … Sedeže je resda težko očistiti, a vsaj enkrat na mesec jih posesajte, enkrat letno pa jim privoščite globinsko čiščenje.