Telegram smrti

Kako je Tito izvršil atentat na Stalina

Mirko Vorkapić/Novice Svet24
20. 6. 2018, 20.15
Deli članek:

24. avgusta 1938 je Tito prispel v Moskvo in ugotovil, da so se vsi jugoslovanski komunisti znašli v nemilosti Kominterne. Veliko jih je bilo aretiranih in ustreljenih, vključno z dvajsetimi člani centralnega komiteja.

BBC
Stalin je uradno umrl zaradi posledic možganske kapi, toda okoliščine njegove smrti so ostale zavite v tančico skrivnosti.

Brozova prva žena Polka in takratna žena Lucia Bauer sta bili prav tako aretirani in obtoženi »imperialističnega vohunstva«. Tita je takoj zaslišala tajna policija NKVD in od njega zahtevala podatke o nekaterih jugoslovanskih tovariših, a je Tito trdil, da jih ne pozna. V Kominterni so nato Titu in španskemu borcu Vladimirju Ćopiću naročili prevod Zgodovine komunistične partije Sovjetske zveze v srbohrvaščino. S tovarišem sta prišla do drugega poglavja, ko so Ćopića aretirali in ustrelili. Tito je nadaljeval prevod sam in zašel v težave, ko ga je jugoslovanski komunist nemškega porekla obtožil, da naj bi napačno prevedel enega izmed odlomkov, kar naj bi namigovalo, da je Tito trockist. Zanj so se zavzeli vplivni komunisti in Tito je preživel prvo soočenje s Stalinovo brigado smrti. Zgodovinarji pravijo, da so bili pri njegovem preživetju v igri naslednji dejavniki: izhajal je iz delavske družine, ni se zapletal v teoretične razprave o socializmu, imel je šarmantno osebnost in sposobnost sklepanja vplivnih poznanstev. Vse to mu je pomagalo pri končnem soočenju s Stalinom.

Medvojno pijančevanje

Septembra 1944 je Stalin poklical Tita v Moskvo. Tam je jugoslovanski poveljnik NOB končno spoznal Lavrentija Berijo, do komolcev krvavega sovjetskega notranjega ministra in šefa NKVD. Dan sestankovanja se je končal v Stalinovi dači z »brutalno« večerjo, po kateri je Tito popolnoma opijanjen bruhal na vrtu. Takrat se mu je izza hrbta približal Berija in ga prijazno ogovoril. Stalin je že od samega začetka gojil sumničavost glede tesnih stikov Berije in Tita. Ko sta si Josif in Josip tekom spora z Informbirojem srepo gledala v oči, je bil Berija tisti, ki je nasprotoval razkolu z jugoslovanskimi komunisti. Berija je ostal v tajni zvezi s Titom do konca.

Arhiv Svet24
Tito, Stalin in sovjetski zunanji minister Molotov.

Stalinovo maščevanje

Ko je novi sovjetski voditelj Nikita Hruščov leta 1955 prispel v Beograd prositi za spravo, je dejal Titu: »Dobro si se ščitil. Imel si dobro varovanje in dobre obveščevalce.« Tito mu je odgovoril: »Stalin je to vedel. Ko sem ga opozoril, da je bilo dovolj s pošiljanjem morilcev, se je očitno ustrašil.«

Stalin je bil besen zaradi maršalovega vedenja in je Beriji oziroma tajni policiji ukazal izvesti serijo atentatov na jugoslovanskega voditelja. Natančnega števila ne vemo, a dostopni podatki govorijo o 22 poskusih atentata. Tita so med drugim poskušali ubiti z živčnim strupom, skritim v škatlici z nakitom, ki bi se sprostil ob odprtju. Toda vsi atentati so bili neuspešni. Je imel Berija kaj pri tem? Verjetnost vsekakor obstaja. Tito je sklenil, da ima vsega dovolj, in je človeku, pred katerim sta trepetala Vzhod in Zahod, konec februarja 1953 poslal telegram, v katerem je pisalo: »Prenehaj pošiljati morilce. Ujeli smo jih že pet, enega z bombo in še enega s puško. Če ne boš prenehal s pošiljanjem morilcev, bom jaz poslal samo enega v Moskvo, in ta bo dovolj!«

Stalin se zgrudi

V noči na 1. marec 1953 je Stalin sestankoval z najožjimi sodelavci in načrtoval novo serijo likvidacij. Na vrhu seznama za odstrel je bil Josip Broz - Tito. Stalin je sodelavce odslovil in odšel spat. Stražarji so ob 18.30 zaslišali ropot, a si niso drznili vstopiti v Stalinove prostore. Minevale so ure. Šele ob desetih zvečer so naposled vstopili v sobo in Stalina našli negibnega na tleh, toda na pomoč niso poklicali zdravnikov, temveč Lavrentija Berijo. Ta je prišel prvi, nato poklical ostale člane centralnega komiteja in šele nato so prišli zdravniki. Stalinu ni bilo pomoči. Ko so pregledali njegovo mizo, so pod časopisom na njej našli pet pisem. Eno od teh pisem je bil Titov famozni telegram.

Berija je ob glavo

Po Stalinovi smrti je večino niti v rokah držal Lavrentij Berija, vendar je strah pred prvim človekom NKVD pognal ostale člane politbiroja v kovanje zarote, kateri se je priključil celo veliki vojni heroj maršal Žukov. Berijo so s pomočjo Žukova in njegovih mož aretirali na sestanku politbiroja ter ga obsodili na smrt. Ko so mu zasegli torbo, so v njej našli pismo, ki je bilo naslovljeno na Aleksandra Rankovića. Berija je prosil jugoslovanskega šefa Udbe in podpredsednika SFRJ, naj po hitrem postopku organizira nujen sestanek s Titom. Je Stalin umrl naravne smrti ali je Tito res uresničil svojo grožnjo? Mu je pomagal Berija? Odgovori bodo morda za vedno ostali skriti v tajnih arhivih zgodovine.