Zanimivosti

100% sestava najboljših sokov

Oglasno sporočilo
21. 6. 2018, 08.50
Posodobljeno: 21. 6. 2018, 09.01
Deli članek:

Resnica o sadnih sokovih je preprosta. V vsakem je povprečno 80 % vode. Tudi ko pijete 100-odstotni sok, je njegova glavna sestavina voda.

Sadni sokovi so običajno sladkasto kiselkastega okusa, kar že samo po sebi veliko pove o sestavinah. Naravni sadni sok iz sadja v glavnem vsebuje vodo, naravno prisotne sadne sladkorje, nekaj naravnih sadnih kislin ter vitamine in minerale

Sadje za pridelavo sadnega soka mora biti predvsem zdravo, primerno zrelo, sveže ali ustrezno hranjeno po pobiranju pridelka. Za predelavo v sadni sok, še posebej za stiskanje, je pomembno tudi, da je vrsta sadja prava in da je sadje dovolj sočno.

Sadju, ki vsebuje velik delež soka, rečemo, da je zelo sočno in se že pri rezanju sok iz njega kar cedi. To so na primer pomaranče in jabolka. 

Pri nekaterih vrstah sadja, kot je na primer marelica, breskev ali jagoda, pa tudi če sadež stisnemo, izcejenega soka ni veliko ali nič, še posebej, če je sadje zelo zrelo. Zato takšne sadeže za sadni sok spasirajo, drobijo ali meljejo, celega ali olupljenega (brez koščic), da tako dobijo t.i. sadno kašo ali pire. Ta se od soka iz sočnega sadja razlikuje tudi po tem, da vsebuje več sadnih vlaken oz. delčkov sadja, ki jih vidimo v obliki kaše.

Zgoščeni sadni sok oziroma koncentrati so narejeni z odvzemanjem vode iz sadnega soka.

To poteka s segrevanjem sadnega soka na nizke temperature v podtlaku, ko se z uparjenjem vode sok zgosti. Vse to se odvija v podtlaku, da ostanejo vonj in okus čim bolj ohranjeni.

Iz povprečno 10 litrov sadnega soka dobimo le 1,5 litra takega zgoščenega soka.

Glavni razlog za koncentriranje je zagotovitev stabilnosti sadnega soka in predstavlja varen in kakovosten način skladiščenja predelanega sadja skozi vse leto. Zgoščenemu sadnem soku oziroma koncentratu se pri izdelavi sadnega soka dodaja le voda, v takšni količini kot je bila odvzeta v postopku zgostitve. Lahko se še dodajo le tiste arome, pulpa ali sadne celice, ki so bile izločene med postopkom proizvodnje zgoščenega sadnega soka. 

100 % sadni sokovi ne smejo imeti dodanega sladkorja. Navedba, da "sok ne vsebuje dodanega sladkorja", na embalaži zato ni dovoljena. V energijski tabeli na embalaži je navedena količina tistega naravnega sadnega sladkorja, ki ga vsebuje sadje, iz katerega je bil narejen sadni sok. Sok iz zgoščenega sadnega soka ima v skladu z evropsko uredbo o sadnih sokovih predpisane lastnosti. 

Preden pride sok na police trgovin, se zgoščenemu sadnemu soku v primeru 100 % sadnega soka doda enaka količina vode, kot mu je bila v postopku zgostitve odvzeta, zato navajanje vode na embalaži kot sestavine posebej ni potrebno. 

Glede na to, da sokovi vseh vrst sestojijo iz kar 80% vode, je še toliko bolj pomembna njena kakovost. V Dani vse sadne sokove iz zgoščenega soka pripravljajo z naravno mineralno vodo Dana